Джибути лавира в кризата в Червено море

Ондиро Оганга, Bloomberg

22:30 | 21 май 2024
Преводач: Бистра Стоименова

Фокусът на предаването е върху геополитиката. Нека да видим различен поглед върху нея. Ще се пренесем в Джибути – малката страна в източна Африка, която се намира на мястото, където Червено море среща Аденския залив. Правителството на Джибути предупреди Вашингтон да не използва територията му, за да се противопостави на бойците на хутите, които атакуват търговски кораби в Червено море и наистина има все по-голямо значение, предвид скорошните събития. За да ни разкаже повече, към нас се присъединява Ондиро Оганга от Bloomberg в Кигали. За хората, които не са запознати със ситуацията, бихте ли обяснили значението на пристанището на Джибути в последно време и как това е довело до конфликта в Червено море?

Не можем да говорим за Джибути, без да споменем стратегическото му местоположение. Това е страна, която се намира на върха на Арабския полуостров, на 16 километра от Йемен. Това е на Аденския залив, на основен търговски път за корабите, които минават през Суецкия канал.

Това е много стратегическо местоположение, привлякло няколко военни бази – на САЩ, Франция, Италия, Китай и дори Германия. Заради конфликта в Червено море, страната преживява икономически бум.

В момента има нещо, което се нарича прехвърляне на товари, по-големи кораби разтоварват контейнерите на по-малки. Началникът на пристанищните заяви – цитирам – приходите ще се увеличат от 450 на 600 милиона.

Това, което казват, е – цитирам – правим добър бизнес на гърба на чуждия лош късмет. Това пристанище е от ключово значение за Джибути, защото с логистиката осигурява 80% от растежа. Това е икономика, движена от инфраструктурата.

Изглежда, че ако чужди страни нямат бази в Джибути, искат да имат такива. Как страната се справя с ходенето по въже на неутралитета на фона на геополитическото напрежение?

Много добре се изразихме – като ходене по въже е, защото неутралитетът е труден при геополитическо напрежение. Джибути взе твърдо решение, когато каза „не“ на молбата на САЩ да започнат операция срещу хутите от базата си в Джибути.

Министър-председателят заяви – цитирам – не искаме да бъдем въвлечени във вашата война.

За сметка на това им беше позволено да започнат защитна операции. Ако хутите нападнат, то тогава страната има право да се защити.

Пентагонът твърди, че – цитирам – онова, което правят в района е подпомогнат защитата. В същото време оказва натиск на Джибути с твърденията, че – цитирам – имат желание и са способни да бъдат партньор за борбата с екстремизма в района.

Този конфликт наистина е ходене по въже. Въпреки че има война в Газа с почти 35 000 жертви, Джибути тихо позволява на плавателни съдове от мисията на ЕС, със заповеди да пазят товарните кораби в Червено море, да акостират, презаредят гориво и да правят ремонт на корабите.

Как промениха операциите след началото на атаките на хутите?

Те помагат усилия ежедневно. В началото трябваше да се справят с трафика на хора и дрога.

Страната има много стратегическо местоположение. Съседи са им сомалийците, които се борят с ислямистките бунтовници и Етиопия, където от години се води гражданска война - предизвикателства, пред които трябва да се изправят.

Освен това провеждат спасителни операции на кораби. Наскоро кораб с 20 хиляди тона торове бе поразен и потъна. Когато капитанът поиска помощ, Джибути се притече на помощ и за 24ч целият екипаж бе спасен.

Тази операция започна от Джибути. Страната помага да не спира потокът от товари през Червено море и намалява риска от забавяне чрез заобикаляне през нос Добра надежда.