Преговорите за примирие между Израел и Хамас са в задънена улица - част 2

Мара Рудман, бивш заместник съветник по сигурността в Белия дом

15:53 | 20 май 2024
Преводач: Бистра Стоименова

Интересно е и се чудя дали някои от тях не са в Рафах, където потърсиха убежище повече от милион палестинци. Там е и мястото, където политиката на САЩ е в най-голям конфликт с тази на Израел. САЩ не иска масирана инвазия на Рафах, а Израел вече постепенно се движи натам.

През последните 24 часа ООН заявиха, че 450 000 цивилни са напуснали Рафах през последната седмица. Има ли къде на безопасно място да отидат тези хора?

Администрацията заявява – цитирам – искаме да се уверим, че има план, който да защити живота на цивилните е в безопасност в Рафах, докато Израел се опитва да постигне целите си и да заличи Хамас и да елиминира последните останали батальони.

Чудя се дали е възможно Израел да направи и двете.

Въпросът, който повдигнахте е нещо, което беше повдигнато и продължава да се повдига от администрацията на САЩ на най-високо ниво. В последно време се повдига и от израелските висши военни, които все повече публично задават въпроси как министър-председателя Нетаняху управлява това.

Има притеснения къде са заложниците, но е почти сигурно, че са в многото тунели, дълбоко под Газа. Дали са в Рафах или Хан Юнис, със сигурност заобикалят и биват използвани като човешки щит за Яхия Синуар, лидерът на Хамас, и вероятно за много други бойци на Хамас.

Да бъдем ясни, повечето от военното подразделение на Хамас е дълбоко в тези тунели. Хамас не дава тази привилегия на много палестинските цивилни. С други думи, използват невинните като пушечно месо по ужасен начин и тези хора са навън.

Както споменахте, няма наистина безопасни мяста в Газа към този момент и това е част от онова, което обяви съветника по сигурността в Белия дом Джейк Съливан обяви наскоро. Цитирам – че САЩ чака Израел да обяви какъвто и да е реалистичен план за предпазване на палестинците на повърхността в Газа.