Шефът на Euronext е уверен в силата на пазарите в Европа, част 2

Стефан Бужна, директор на Euronext

18:00 | 20 май 2024
Преводач: Силвия Грозева

Какво мислите, каква е реакцията ви, когато директори на компании като Total Energy започнат да мислят да преместят акциите в Ню Йорк?

Ситуацията на всяка компании е напълно различна. Има емисии в Лондон, където се води дебат за пропаст в мултипликаторите или пък в оценките. Или пък в ликвидността между Лондон и Ню Йорк.

На континента няма проблеми с ликвидността, защото тя е налице.

В случая на Total, ликвидността в Европа е много по-добра от САЩ.

Но някои специфични сегменти има разлики в оценките и мултипликаторите.

В случая на Total е вярно, че конкурентите му се радват на по-добра оценка на мултипликаторите в САЩ, защото инвеститорската база там остава по добре настроена към петрола и природния газ, отколкото европейската. В Европа инвеститорската база е по-склонна да следва изискванията на ESG. Затова има намален апетит към петрол и газ.

В резултат има разлики в оценките на мултипликаторите.

Това е факт.

Ние се опитваме да помогнем на Total да привлече повече пари на американските инвеститори, но като остане листната в Европа. Уверен съм, че ще намерим технически решения за това. За да остане Total листнат там, където има ликвидност, но в същото време да улови интереса на инвеститорите там, където се намират.

Не е сложно да свържеш инвеститори, които харесват петрол и газ с петролна и газова компания, базирана там, където е ликвидността.

Това правим ние.

За всяка компания в Европа е различно.

Няколко пъти споменахте Лондон. Уверен ли сте, че Европа ще продължи да заема пазарен дял от Лондон? Това структурна промяна ли е?

Такава е. Лондон беше най-големия финансов център на ЕС. Всеки го харесваше.

След Brexit Лондон е най-големия финансов център на Обединеното кралство. Това е офшорна платформа. Чудесно място за форекс, клиринг и различни класове активи, но що се отнася до акциите, класът активи най-близо до реалната икономика, супервайзорите, емитентите, инвеститорите предпочитат пазарът да е там, където са компаниите.

Затова за пласиране и търговия с акции, най-важна е локацията. Тук е разликата и тя ще остане.

Има ли конкурентна заплаха тогава от САЩ? Говорихме за Total. Извън този случай, какво мислите като цяло за стремеж на отписване от Европа или по-скоро изкушението за това и за преместване в САЩ? Дали по-високите заплати на директорите там не е един от водещите фактори?

Не съм в борда на компаниите. Това е по-скоро британски, отколкото европейски проблем. Да, може да е част от проблема. Не мога да коментирам, защото не знам каква е относителната тежест на тези решения. Но е вярно, че е така.