Георгиева: Има загриженост колко дълго някои валути ще се огъват

Кристалина Георгиева, управляващ директор на МВФ

16:30 | 19 април 2024
Преводач: Петя Кушева

Най-големият риск за глобалната стабилност в момента в Съединените щати ли е? Политиката на САЩ ли е?

Политиката на САЩ помогна на света. Да започнем от там. По време на пандемията фактът, че САЩ се намесиха, означаваше много по отношение на стабилизиране на световната икономика. И днес, когато повишихме нашите прогнози за растеж от 3,1% до 3,2%, до голяма степен това е благодарение на Съединени щати.

Като се има предвид това, всички погледи са насочени към Съединените щати.

Първо, какво ще се случи с инфлацията и лихвените проценти?

Второ, как САЩ ще се ориентират в този свят на по-натрапчиви правителствени политики?

Нека да поговорим за валутните пазари. Чудя се колко щастливи са японците и южнокорейците, малайзийците и индийците? Бих ги разгледал един по един. На валутния пазара, както знаете, Кристалина, имаме рекордно ниско ниво на рупията. Малайзийците трябваше да се намесят на пазара. Японците, южнокорейците се заканват да го направят. Можете ли да ми дадете прилични впечатления какво се обсъждаше досега на Пролетните срещи? Колко силно се оплакаха?

Разбира се, тревожно е, защото както казахте, когато доларът се повиши, валутите на много други страни се понижват. Не всички, но много други.

А това, до което води, е загриженост колко дълго може да продължи. Това чувам от страните. Колко дълго Фед ще остане с по-високи лихвени проценти и когато започнат да разхлабват монетарната политика, можем ли да очакваме, че това ще намали лихвените проценти в Съединените щати малко по-бързо? И отговорът на тези два въпроса не е лесен.

По отношение на лихвените проценти Фед действа правилно. Те са бдителни. Дръжте топката под око. В този момент топката подскача нагоре-надолу и Фед все още не е подготвен, и с право, да ги намалява. Все още оставаме оптимисти, че в рамките на тази година условията в Съединените щати ще позволят на Фед да започне да ги понижава. Колко бързо? Не мисля, че трябва да се готвим за бърз спад на лихвите.