Георгиева: Имиграционната политика трябва да се регулира

Кристалина Георгиева, управляващ директор на МВФ

16:30 | 19 април 2024
Преводач: Петя Кушева

Разбирате защо това е трудно политическо послание, нали?

Разбира се. И ще го преведа по следния начин. Това което мисля, че всеки в Съединените щати търси е добра, стабилна, прозрачна имиграционна политика. Един от източниците на растеж са работните места и там повече хора идват отвън, като това подхранва тази изключителност на пазара на труда. Но трябва да се регулира. Тя трябва да защитава американския народ от тези, които може да идват тук с лоши намерения.

Мога да ви кажа нещо, което е политически популярно в Америка, а и другаде. Отнася се за Китай. Излишен капацитет и потенциално дъмпингови стоки на международния пазар. Не чуваме това оплакване само от Съединените щати. Чуваме го и от други. Какво е Вашето послание към китайското правителство на тези срещи, имайки предвид тези опасения?

Наскоро бях в Китай и моето послание там бе същото, което бих предала днес. Китай е на кръстопът. Те могат да продължат с традиционната си политика и това включва индустриална политика, ориентирана към износ.

Или могат да сменят скоростите и да се концентрират върху вътрешното потребление, върху увеличаването на търсенето и върху продължаването на пазарните реформи, които са им служили добре в миналото. От опит знаем, че индустриалната политика често води до неправилно разпределение на капитал и труд.

Днес сме в свят на слаби перспективи за растеж. Последното нещо, от което се нуждаем, е повече неправилно разпределение на капитал и труд.