Хамънд: Намаляване на данъците, но при свиване на разходите

Филип Хамънд, бивш министър на финансите на Великобритания

15:30 | 18 април 2024
Преводач: Петя Кушева

Как да решим проблема с производителността? Данните за производителността в САЩ са малко по-добри поради големия брой имигранти, които действително идват в страната. Помага ли изкуственият интелект за производителността? Как бихте го направили?

Технологиите наистина могат да помогнат за производителността, но ние трябва да сме сигурни, че възприемаме и правим иновации по правилния начин, че се възползваме от наличните възможности. Съгласен съм с финансовия министър. Мисля, че перспективите за растеж на Обединеното кралство са значителни. Имаме много добър опит в усвояването на технологиите.

Британците са много отворени към използването на технологични иновации в ежедневието си, повече отколкото в много други страни. Така че суровината е налице, но трябва да сме сигурни, че ще се възползваме от възможността. И едно от предизвикателствата на демокрацията, разбира се е, че трябва да убедим хората, да искат нещата да се променят. А хората са много консервативни и често не обичат промяната.

Става въпрос да се продаде промяната на хората,да се разбере как в една демокрация имаме тези големи дебати и сме постигнали правилните дългосрочни решения на големите трудни въпроси. Защото много от нашите противници и дори много от нашите приятели по света, които са ни конкуренти, не управляват същата демократична система, не трябва да изграждат същия вид консенсус, както ние в либералните демокрации на Европа.

Това е една от по-непосредствените и по-дългосрочни, изключително трудни теми, много важни. В краткосрочен план има ли по-голям смисъл да се увеличават разходите за отбрана или да се намаляват данъците? И това също може да постави основата на бъдещия растеж така или иначе?

Силно подкрепям програма за намаляване на данъците колкото можем да си позволим, но можем да намалим данъците само ако публичните ни разходи са по-малко от данъчните ни приходи. Постигане на икономически растеж, постигане на по-високи нива на икономически растеж трябва да увеличи данъчните приходи и в крайна сметка трябва да ни позволи да имаме както по-ниски данъци, така и по-високи разходи за обществени услуги, включително неща като отбрана. Но трябва да правим нещата в правилния ред.

Първо, развивате икономиката си и това изисква инвестиции, може би за сметка на потреблението. Но последователността, ако погледнете страните по света, които са постигнали прилични нива на икономически растеж за дълги периоди от време, последователността е от високи нива на спестяване и високи нива на инвестиции. Трябва да се справим по-добре в тази област.

След като направим това и имаме излишъци в публичните си финанси, след това можем да започнем да намаляваме данъците. Страхувам се, както демонстрираха Лиз Тръс и Куаси Квартенг преди няколко години, опитът да се направи обратното, първо намаляване на данъците, финансиране чрез заеми, просто не действа.