LVMH отчита слабо търсене на луксозни стоки

Каролин Конан, Bloomberg Париж

10:30 | 18 април 2024
Обновен: 12:22 | 18 април 2024
Преводач: Силвия Грозева

Имаше много тревога след предупреждението миналия месец за печалбата на Kering, собственикът на Gucci, особено след експозицията им в Китай и в САЩ, където луксозният сектор не се е възстановил напълно.

Например отделът за мода и естествена кожа на LVMH, който е най-важен, защото включва лейбъла Louis Vuitton, както и Christian Dior и Celine, органичните им продажби за първото тримесечие са само с 2% ръст, най-слабото от 2016, с изключение на пандемията.

Много трудно е да се прави сравнение, разбира се, с първото тримесечие на миналата година, когато продажбите записаха 18% ръст. Китайското търсене още не се е възстановило напълно и дори търсенето в Китай за този конкретен отдел е 10%, ако отчитате и китайските туристи в чужбина.

Общите продажби на LVMH в Азия без Япония са с 6% спад през тримесечието.

Междувременно САЩ не се е напълно възстановил. Още не забелязваме възстановяването да е приключило.

LVMH продава още вина и алкохолни напитки и тази дивизия включва шампанското Dom Perignon, Moët и производителите на коняк. Те са засегнати от една страна от американските търговци на дребно, които са много по-предпазливи да продават коняк, но и заради разследването на производителите на коняк в Китай.

Така че дивизията на вина и алкохолни напитки пострада и през първото тримесечие. Продажбите им паднаха с 12%.

Светло петно за LVMH през първото тримесечие беше селективния ритейл със Sephora, където органичните продажби записаха 11% ръст.

Но перлата в короната, бижутата на Tiffany и Bulgari също пострадаха с 2%.

Като цяло LVMH казват, че остават бдителни и уверени за останалата част от годината.

Какво означава цялата тази история за печалбите на LVMH за останалата част от луксозния сектор?

Kering са много специфична история, защото пострадаха и от прехода от едни дизайнери към нови при Gucci. Но е ясно, че LMVH обикновено е по-устойчив. Те имат 75 бранда. Много са разнообразни. И могат да преодолеят трудностите на някои пазари като ги разпределят сред останалите.

Но потребителите още не са се върнали. Китайците избират повече. Те харчат по-малко, но купуват по-изгодно. Това бе дадено за пример от анализатора на Citi, който каза, че накрая евентуално Hermes може да изпревари Louis Vuitton в Китай.

Реакцията на анализаторите на отчета на LVMH, който излезе снощи беше доста приглушена. Например един анализатор на Jefferies каза, че е ок, но още не е ясно. Анализаторът от Citi говори за продажби според ниски очаквания заради все още невъзстановената среда.

Ще видим какво ще стане през второто полугодие. Следващата седмица излиза отчетът на Hermes.