Жак Торес: Вече имаме две повишения на цените на шоколада

Майстор-шоколатиер Жак Торес, основател и изпълнителен директор на базираната в Ню Йорк Jacques Torres Chocolate

20:37 | 17 април 2024
Преводач: Петя Кушева

Ще задам очевидния въпрос. Повишихте ли цените си? Как се справяте с това?

Все още не сме повишили цените си, защото отнема време. Ние сме в края на веригата. Проблемът е за идващата Коледа, Хелоуин и Денят на благодарността, когато със сигурност ще имаме по-високи цени. Вече имаме две повишения на цените на шоколада. И ще има още две. Това е прогнозата ни. А след това ще намалим какаото с 25-30%. Днес в света има по-малко какао. Така че, да предизвикателно е.

Определено. Интересно е, че казвате, че това ще засегне Коледа. Значи не е нещо, което ще се разреши следващите месеци?

Не мисля. Ще отнеме време. Кот Д’Ивоар и Гана засегнати от по-влажно време, което причини плесени по какаото. В резултат, производството е по-малко. След това последва суша, която изсуши много дървета.

Не съм против високата цена на какаото, но искам фермерите да получат справедливо възнаграждение. Ако фермерите получават справедливо заплащане, ще продължават да отглеждат какао, ще останат в бизнеса.

Но е възможно много фермери да кажат, искаме да отглеждаме други култури и това ще е катастрофа, защото няма да се отглежда много какао. Така че трябва да плащаме на тези фермери малко повече. Трябва да получават справедливо заплащане.

Добро напомняне, че оперираме във физическия свят, когато говорим за времето и плесени, не е като да преместваме числата в ексел документ. Щом се налага да се повишат цените, как очаквате да отговорят потребителите?

Шоколадът е от продуктите, който обикновено не е задължително да се консумира. Какво ще се случи? Хората ще купуват по-малко шоколади. Продажбите на шоколади вече са понижени, така че не очакваме много добър сезон.  

Това, което можем да направим е да сложим малко повече допълнения. Ако правим  шоколадовите бонбони с бадеми и ако те са по-евтини от какаото, тогава добавяме малко повече бадеми.

Десет процента повече бадеми, десет процента по-малко шоколад. Така че шоколадовият бонбон ще има същото тегло. Клиентът получава същия продукт и мисля, че ще е по-доволен, отколкото ако намаля размера на продукта си. Това се опитвам да правя.

Да работя с допълнителни съставки и може би иновационната работа. Възможно е това да е нова възможност за нас. Кой знае?