Жак Торес: Ще променим рецептите

Майстор-шоколатиер Жак Торес, основател и изпълнителен директор на базираната в Ню Йорк Jacques Torres Chocolate

20:34 | 17 април 2024
Преводач: Петя Кушева

Значи може да се промените леко рецептите на продуктите, за да компенсирате факта, че цената на какаото се качва и има по-малко в наличност?

Точно така.  Това ще направим. Обикновено купувам какао от Централна Америка да кажем, от Венецуела до Мексико. Ние сме част от ферма в Мексико с 5000 дървета и отглеждаме много редки сортове какао. Това е една част от производството ни.

Може да правя повече от този шоколад, защото ще имаме недостиг от другата страна. Не използвам много африкански зърна, така че това не би трябвало да засегне толкова много снабдяването с какао, но цената ще се качи. Ако какаото в Африка поскъпне, в Централна Америка също ще поскъпне. Но цената определено ще се повиши.

Определено. Ефектът на пулсациите. Това беше един от следващите ми въпроси, ще промените ли начинът, по който се снабдявате с какаото. Но изглежда, че това няма да ви засегне много?

Не, вече работим с Южна Америка. Малко по-лесно е за нас. По-кратко е разстоянието. И какаото е по-добро. Какаото от Африка се използва от големите компании като Hersheys, Nestle, Mars. Тези големи компании купуват много от Африка. Ние купуваме по-малко от Африка и повече от Америка.