Поръчките на ASML пропуснаха очакванията

Дейвид Уилкинс, Bloomberg Амстердам

15:40 | 17 април 2024
Преводач: Силвия Грозева

На пръв поглед цифрите изглеждат разочароващи, така ли е наистина?

Да. Очевидно може да се каже така. Смесени са. Продължава спадът в търсенето в индустрията на чиповете.

Мисля, че инвеститорите в ASML биха разбрали, че тази година ще трябва да изтърпят известна волатилност, докато индустрията на чиповете се бори с ефекта на инфлацията и подобни.

Ясно е, че някои цифри изглеждат разочароващо. Има и други аспекти, които могат да се приемат позитивно. Например 4-годишната им прогноза остана без промяна и компанията каза, че очакват по-силно второ полугодие.

Къде е китайската тема тук? Има ли други очевидни причини за слабостта?

Едно от предизвикателствата на ASML е забавянето на търсенето.

Постоянно се повтаряше, че тази година може би няма да е толкова впечатляваща като цифри, както за всяка компания, която прави такива машини за най-напредналите полупроводници за изкуствен интелект.

Трябва да изчакаме да се появят повече заводи по света. Винаги се повтаря, че следващата година ще бъде годината, в която инвеститорите трябва да се готвят.

Китай. Ограниченията започнаха да се прилагат от 1 януари. Те предвиждат да се продават по-малко екстремни ултравиолетови машини за Китай.

Що се отнася до тези, които сега инвеститорите следят, те не могат повече да се продават.

Те казаха по-рано, че очакват продажбите в Китай да паднат с 15% тази година заради ограниченията.

Значи продължаваме да очакваме 2025г като потенциално силната година за ASML, годината, която посочват. Що се отнася до екстремните ултравиолетови машини, които някой път пренасят в три самолета Boeing, защото са големи, май има добро търсене за тях. Ще бъде ли то устойчиво и откъде идва?

Това е въпросът. Гледаме цифрите.

В предишното тримесечие търсенето на екстремни ултравиолетови машини беше за 5,6 млрд, а през това значително паднаха. Така че има редица фактори, които действат и пред които се изправя ASLM.

Очевидно изкуственият интелект ще води търсенето. Ще бъде важен фактор за бизнеса и за бизнеса на клиентите им в следващите няколко години.

Просто моментът е много труден за поръчките.

Ще има силно търсене, тези машини са най-важните компоненти.

Те винаги са очаквали колебания за няколко месеца през 2024г., преди ускоряването през 2025г.