Байдън иска мита за алуминия и стоманата от Китай

Ребека Чунг Уилкинс, Bloomberg Хонконг

15:39 | 17 април 2024
Преводач: Силвия Грозева

От гледна точка на Пекин, колко са тревожни тези мита от администрацията на Байдън?

Нашите колеги чудесно са го написали. Доста ограничен сегмент от американския пазар ще бъде засегнат от това. Към 1,7 млрд долара за миналата година. Това е в духа на идеята за малкия двор с висока ограда. Подходът, който администрацията на Байдън използва засега.

Но извън абсолютните числа, мисля, че това е показателно за по-общите тревожи на Пекин. Че с наближаването на изборите, все повече области на търговия на Китай ще бъдат силно политизирани.

Не изглежда, че инерцията е намаляла по никакъв начин. Все повече и повече области на търговия с Китай ще се окажат засегнати. Особено свързани с внос в САЩ.

Ще се оказват все по-често обект на ограничения и мита.

От гледна точка на Пекин това подчертава значението на изграждането на другите, по-добри връзки с европейските страни.

Шолц току-що приключи посещението си в Китай. Пекин много силно искаше да опровергае обвиненията в свръхкапацитет. Освен това Си Дзинпин ще ходи във Франция, където можем да очакваме да отнесе много сходно послание.

Така че всички тези събития в САЩ подчертават колко е важно за Пекин да управлява отношенията с ЕС и европейски страни с надеждата тази вълна от мита от САЩ да не се разпространи и сред другите американски съюзници.