Пазари Азия, 17 април 2024

Ейдриън Вон, Bloomberg Хонконг

13:49 | 17 април 2024
Преводач: Силвия Грозева

Разпродажбите в Азия се охладиха и във фокуса на вниманието останаха валутите, след като трейдърите се настроиха за по-високи лихви по-дълго време в САЩ.

Устойчивостта на долара упражнява натиск над глобалните валути на развиващите се пазари и предизвиква властите да засилват защитата си срещу бързото им обезценяване.

Корейският вон отскочи след като мина критично ниво предишната сесия. Южнокорейските власти казаха, че са обсъждали валутните си тревоги с японските колеги.

Филипинското песо отслабна под 57 за долар за пръв път от края на 2022г.

Индонезийската рупия продължи да се разпродава въпреки намесата във вторник на централната банка.

Йената леко се повиши и вече наближава 155 за долар на фона на очакванията, че властите ще засилят предупрежненията за спада на валутата.

MSCI Asia Pacific се стабилизира сред по-ранния спад. Регионалният бенчмарк падна с 0,4% и за кратко изтри ръста за годината.

Акциите на компаниите за потребителски стоки бяха най-големите губещи, а акциите на компаниите за хардуер поскъпнаха. Докато акциите в Азия се колебаеха и загубите в Япония и Южна Корея бяха компенсирани с ръст на континентален Китай.

Китайските акции отскочиха след като финансовите регулатори се опитаха да разсеят тревогите за нови правила на борсата след разпродажби на акциите с малка капитализация.

Ейдриън Вон, Bloomberg Хонконг.