Как можеш да инвестираш, забогатееш и да се пенсионираш, част 1

Нир Кайсар, Bloomberg

19:30 | 16 април 2024
Преводач: Петя Кушева

Ако сте млади и искате да забогатеете, продължавайте да гледате.

И не казвам, че можете да забогатеете бързо, лесно или без никакви жертви.

Категорично можете да вземате решения, които ще ви позволят да натрупате истинско богатство.

Аз съм Нир Кейсар. Колумнист в Bloomberg Opinion и правя видеа за сметките зад най-важните си въпроси, и, надявам се, също и вашите.

Ще мина към това как да забогатеете след минута, но първо нека кажем какво означава да си богат? защото означава различни неща за различните хора.

Определението за това видео се базира на проучване за богатството на Charles Shwab, в което анкетираните казват, че сте богат, ако имате около 2.2 млн долара.

Освен това, нека определим как реалистично можете да стигнете до тази сума. За повечето хора, това е възрастта от 65г. Знам, че това звучи много далече, ако сте на около 20г, но времето ще ви помогне да реализирате тази стратегия.

Ключът към тази стратегия е да спестявате и инвестирате. Ако сте нов в инвестициите, вероятно си мислите...

Трябва да вложите парите си в инвестиция, която расте по-бързо от инфлацията, тъй като инфлацията непрекъснато изяжда стойността на парите.

Не можете просто да пъхнете спестяванията си под дюшека.

Например, днес ви трябват 1.30 долара, за да си купите същото нещо, което бихте купили с 1 долар преди десет години.

От началото на пандемията слушаме много за инфлацията. Средната цена на нова кола е до 48 хиляди долара, спрямо 38 хиляди долара точно преди пандемията.

Средната цена на дузина яйца беше 1.38 долара през 2019г, сега е 2 долара и седем цента. И цената на почти всичко е по-висока.

Къде да инвестирате парите си?

Без съмнение най-лесната, най-евтината и най-добрата инвестиция е фондовия пазар. Фондовете, които следват американските и глобалните фондови пазари са евтини и лесни за инвестиране. И точно толкова важно, фондовият пазар има дълъг опит с побеждаване на инфлацията с голям марж. В миналото фондовият пазар е записвал около 7% ръст годишно след инфлацията. Това е доста добре!

Толкова добре, че всъщност ако инвестирате 10 хиляди долара годишно на фондовия пазар ако започнете на 25 години, докато станете на 65 ще имате 2.2 млн долара.

В бъдещи долари всъщност ще имате около 5 млн долара. Но спрямо инфлацията 5 млн долара след 40 години би трябвало да струват колкото 2.2 млн долара днес. Върху това трябва да се фокусираме.

Колко ще струват бъдещите ни спестявания в днешни долари? Имайте предвид, че като говоря за бъдещи спестявания в това видео, имам предвид какво ще представляват те в днешни долари. Въпреки че реалната бъдеща сума ще бъде много по-висока.