Exiger: Война в Персийския залив би удвоила петрола

Брандън Даниелс, директор на Exiger

18:00 | 16 април 2024
Преводач: Силвия Грозева

Къде да очакваме последствията, отзвука от това? Кои индустрии да следим? Определено петрола, но и редките минерали? Или нещата около тях?

Да, точно така. Петролът и газът при всеки близкоизточен конфликт отразяват пика в цените.

Според израелския отговор и мащаба на конфликта, за който мнозина от клиентите ни във федералното правителство казват, че очакват може би целенасочени удари, или нещо премерено, според дипломатическите преговори в следващите 48ч.

Участие във война в Персийския залив, свързани военни действия биха могли да доведат до удвояване на цените на петрола. При положение, че вървим към 100 долара за барел в момента, това може да се отрази чувствително на глобалните нива на инфлация. Което ще постави Фед в много трудна ситуация по отношение на намаляването на лихвите. Може би да няма такива с месеци, ако този конфликт започне да ескалира.

Може да няма нито едно намаление през 2024г, ако започне значителна ескалация.

Но освен това и някои области на технологиите и електрониката ще започнат да понасят удари. Дори и някои области като полупроводниците, които са област на силно търсене в момента, поради бума при изкуствения интелект.

Обикновено в подобна ситуация, когато големи пристанища са затворени, има около 5-10% намаление на производството на суровини. Защото това е важен морски коридор между Азия и САЩ или Азия и Европа. Голяма част от производството на чипове или крайни продукти се транспортират през него.

Другите области, където ще има последствия са същите, както когато хутите започнаха да нападат кораби: автоиндустрията.

Особено в Европа и особено електромобилите.

Ще има евентуално по месец-два забавяне, докато продължава да се заобикаля Африка, за да не се премине през Суецкия канал. Или да се заобикалят тези големи пристанища.

Тези сектори ще понесат отзвука от ударите.

Една интересна област, където също очакваме последствия, ако има продължителни съгласувани военни действия между двете страни или в Близкия изток като цяло е в киберсигурността. Израелката кибериндустрия, технологичната индустрия на Израел е една от най-могъщите в света.

Ако всички насочат усилията си към конфликт от управлението на кибер инфраструктура, може да има последствия за ръста на този сектор.