Абделмегид очаква по-скъп петрол, но под $90 през второто полугодие

Мохамед Абделмегид, старши икономист BNB Paribas за Близкия изток и Северна Африка

17:07 | 16 април 2024
Преводач: Силвия Грозева

Оставаме по темата за атаката. Какви са непосредствените поражения след като не забелязваме реакция особено на петролните пазари по същите причини, които посочи Зиат. Че това не е атака, нанесла щети. Освен това няма щети в Ормузкия пролив или другаде.

Първо, по отношение на физическите потоци петрол, нищо не се е променило след атаките през уикенда. Важно е да се каже къде са цените на петрола в момента: доста високи нива. Пазарът затвори при над 90 долара за барел в петък.

Ако ги сравните с предишните случаи на геополитическа волатилност в Близкия изток, например 1996, когато имаше големи колебания между февруари и април, петролът реагира силно с около 20% за един ден. Тогава петролът се търгуваше на около 40-45 долара.

Ефектът на базата също има значение. Дали в момента има възможност за ръст на петрола над 90 долара? Сигурно. Но едва ли ще е толкова много, защото се търгува много под този праг.

Нашият колумнист Хавиер Блас говореше за 99,99 долара. Цент под 100 долара за барел. Това ли искат страните от ОПЕК? Те могат да удължат тези съкращения в предлагането през второто полугодие.

Мисля, че във всеки случай се насочваме към по-силно представяне на петрола през втората половина на годината по редица причини.

Да, премията заради геополитическия риск отново може да се появи към цената. Но петролът отговаря на по-слабия долар, структурно по-слабия долар. Освен това перспективата централните банки на развитите пазари да започнат цикъл на намаляване на лихвите също се отразява.

Това ще подкрепя търсенето на петрол през второто полугодие.

Също така глобалните рафинерии ще са в пик през септември.

Така че редица фактори ще подкрепят по-силния петрол във втората половина.

Дали ще стигнем до 90, не съм силно убеден в това, но мисля, че от 85 нагоре е напълно възможно.