Йенс Ескелунд за търговските отношения ЕС-Китай

Йенс Ескелунд, президент на Търговската камара на ЕС в Китай

15:17 | 16 април 2024
Обновен: 15:18 | 16 април 2024
Преводач: Петя Кушева

Колко ефективно смятате, че ще бъде това послание, за да бъде убеден Пекин да работи по проблема със свръхкапацитета?

Първо, трябва да кажа, че приветстваме идването на Шолц в Китай и смятаме, че е спешно. Вече виждаме как започват да се променят нещата в няколко сектора. На 7 октомври бе направена проверката при електромобилите, след това при вятърната и слънчевата енергия и т .н.

Има сериозен дисбаланс в отношенията ни. Смятам че е важно високопоставени еврропейци да идват в Китай и да казват на китайското ръководство, че нещо трябва да се промени.

Все едно се задава сериозен пътен инцидент. Все още имаме време да го предотвратим, но времето изтича. Надяваме се Шолц да отправи посланието, че не можем да продължаваме по този начин, докато нараства дисбаланса във всички сфери.

Йенс, какво чувате от вашите членове? Има ли притеснение относно влошаването на тези взаимоотношения и какво би могло да означава за европейските компании, които оперират в Китай?

Основната грижа на нашите членове е състоянието на икономиката и ниското ниво на потребление, а това означава, че трябва да се изнася от Китай. Защото щом не може да се продаде у дома, трябва да го изнасяте в чужбина.

Това оказва натиск върху 1800 нашите членове и по прогнозни данни 75% от тях казват, че в момента виждат намаляване на маржовете. 36% посочват, че не забелязват допълнителен капацитет в промишлеността, а още 10% посочват, че го очакват. Така че 50% от членовете ни казват, че не виждат капацитет, 75% виждат намаляващи маржове и, разбира се, има притеснение.  

Посланието, което реално трябва да се отправи е, че има достатъчно предлагане. Може би е време да обърнем малко поглед към търсенето.