Бол: Израел предпочита да върне войната отново в сянка

Раян Бол, старши анализатор в Близкия изток и Северна Африка, RANE

17:30 | 15 април 2024
Преводач: Петя Кушева

Раян, всички признаци сочат към деескалация. Пазарът го казва, мултинационалните групи го казват, наднационалните групи призовават Израел, особено в този момент, да не отвръща. В крайна сметка атаката на Иран беше отмъщение сама по себе си. Какво решава да направи Израел?

Израел трябва да отговори на тази атака директно от своя територия. Как ще реши да атакува е неясно. Със сигурност отминахме момента на непланирана ескалация. Сега Израел умишлено планира ответен удар по начин, който трябва да ескалира, за да деескалира. Израел трябва да измисли как да възпира иранците, така че те да не останат с убеждение, че има отворена врата за редовни удари от собствената им територия към Израел.

Райън, защо Израел трябва да отвръща? Това беше атака на нейна земя, но само по себе си беше отмъщение.  Чува се от иранците, че е еднократна.

Ако не реагират на иранците, тогава се създава прецедент от гледна точка на Техеран, както и за другите регионални съперници, че страни като Иран могат да атакуват Израел от своята територия без никакъв военен отговор, което би насърчило бъдещи сценарии за ескалация и би усложнило нещата.

Например ако Израел някога нахлуе в Южен Ливан, за да се опита да изчисти Хизбула от тези райони, това може да създаде сценарий, при който Иран да се почувства насърчен да удари Израел по-рано или по-често. Или по всяко време Иран да реши да изразява недоволството си към Израел. Или да ги принуди да променят политики и да възобновят подобни атаки.

Израел не иска Иран да си мисли, че може повече или по-малко да нанася удари по Израел според календара или политическите си сметки.

Знам, но всеки може да нанесе удар по всеки по всяко време, нали? Няма причина Иран да нанася удари по Израел без да е провокиран, ако Израел не отмъсти сега. И в крайна сметка това беше почти победа в смисъл, че нямаше жертви. Едно момиченце очевидно е много зле ранено, но без жертви.

Е, разбира се. Но Израел няма намерение да изоставя войната в сянка срещу Иран.

Израел предпочита да върне войната отново в сянка, да се върне към скрита ескалация. Това е най-удобно за Израел.

Това е мястото, където вярват, че започва да има някакво въздействие върху иранската политика. Например, като променят начина, по който Иран разполага част от своите офицери на фронта при удара върху консулството в Дамаск.

Това е мястото, където Израел иска да стигне, но не могат да се върнат там, ако вярват, че всеки път, когато извършат тайни действия срещу иранците, това води до порой от атаки срещу самия Израел.

А освен това не винаги са сигурни, че всички техни съюзници, като Йордания и Съединените щати, задължително ще ги подкрепят при всяка една от тези ескалации. В един момент Израел може да бъде оставен сам.