Как крадени статуи стигат до музеите, част 4

Матю Кембъл, Bloomberg

14:00 | 13 април 2024
Преводач: Bloomberg TV Bulgaria

Идеята за културното наследство и въпроса на кого принадлежи то се разви много. През 1970г в ЮНЕСКО – отделът на ООН за културно наследство бе подписана конвенция, която регламентира как статуи, картини или други културни предмети могат да напускат страната на произход.

Основният принцип след 1970г е, че за да изнесете предмет, трябва да имате разрешение от правителството на държавата, от която е той. Няма информация Лачфорд да е получавал разрешение и правителството на Камбоджа със сигурност не е издавало такова.

Крадците събират каквото намерят и го предават на брокери, които изнасят предметите в Тайланд. В крайна сметка те стигат до Дъглас.

В момента голям екип от изследователи, събран около американския адвокат Брадли Гордън, който живее в Камбоджа, се опитва да издири предмети, откраднати от страната. Екипът разпитва подробно крадците, за да разбере всичко, което те си спомнят. Стъпка по стъпка.

Те молят археолозите на правителството на разкопаят храмове и да потърсят фрагменти от счупени стъпала или парчета от пиедестали. Тези фрагменти могат да бъдат 3D свързани с известни предмети в музейните или частните колекции.

Ако се открие съвпадение, става дума за престъпление, а това е основание фрагментите да бъдат върнати, понеже са крадена собственост.

Част 4/7. Превод Стилиян Василев.