Столтенбърг изключва изпращане на войници на НАТО в Украйна

Йенс Столтенбърг, генерален-секретар на НАТО

13:30 | 9 април 2024
Преводач: Петя Кушева

Ще започна с някои коментари от френския президент Еманюел Макрон. Поредица от коментари през последния месец. Ще се радвам на отговора Ви. Той не изключи войници на терен в Украйна. Наскоро предложи да се изпрати персонал там, включително обучение на войски в страната. Говорили ли сте директно с него за тези предложения?

Поддържам редовен контакт с френския президент и други лидери в НАТО. Алиансът няма планове за разполагане на бойни части в Украйна. Но ще засилим военната си подкрепа за Украйна с боеприпаси, оборудване, оръжия, така че тя да може да освободи повече територия и да победи като суверенна, независима нация в Европа, защото това има значение за Украйна, но и за всички НАТО съюзници.

Ако там се изпрати персонал да обучава армията, колко рисков е този вариант според Вас?

Осигуряваме обучение за десетки хиляди украински войници в продължение на много години. Но това се случва сега извън Украйна. Нашата подкрепа е да осигурим обучение, боеприпаси, оръжия, но не и да се водят бойни действия вътре в Украйна.

Бившият президент се завръща. Това получи силен отзвук сред някои от партньорите в рамките на НАТО, особено що се отнася до Контактната група за украинската отбрана, която се управлява от Съединените щати. Има ли шанс НАТО да поеме контрола на тази група, за да не зависи кой управлява в САЩ?

Съгласихме се, че е необходима министерска среща тази седмица, за да започнем да планираме по-силна роля на НАТО в предоставянето и координирането на подкрепата за Украйна.

Водената от САЩ контактна група за Украйна изигра и продължава да играе много важна роля. Но НАТО може да ни гарантира още по-стабилна и по-предвидима рамка за подкрепа за Украйна, която е необходима, защото украинците трябва да знаят, че сме там дългосрочно. Това започнем да правим в НАТО. И очаквам решението преди срещата на върха на НАТО във Вашингтон през юли.