Петролът слезе от 5-месечния връх

Уил Кенеди, Bloomberg Лондон

15:55 | 8 април 2024
Преводач: Силвия Грозева

Мисля, че щях да кажа, че миналата седмица бе много хубава, защото петролът мина 90 долара за барел. Беше почти неизбежно да поемем глътка въздух, защото хората често се тревожат за геополитическия риск. А през уикенда напреженията с Иран станаха един такъв риск. Още не се е реализирал, така че денят изглежда е добър и пазарът реагира след силния ръст.

Има промяна в тренда, така ли?

Едва някой мисли така. Общата картина остава доста оптимистична. Имаме съчетание на възпрепятствано предлагане в много отношения. ОПЕК запази съкращенията. Имаме по-малко предлагане от редица страни. Например Мексико.

Това отговаря на търсене, което остава доста силно в повечето икономики по света. Особено в САЩ, където икономиката се справя доста добре, а скоро започва и пиковия сезон за търсенето, когато американците започват да пътуват.

Да видим: петрол и бензин поскъпват. Какво означава това за продуктите? За американските потребители на бензиностанциите? Кога ще стане политически проблем, тази толкова висока цена в САЩ? Толкова висока, че Байдън ще трябва да реагира?

Може би сме доста близо. Признак на затягане на глобалния петролен пазар са маржините на рафиниране, печалбата от петрола, който не можем да използваме и който се преработва в бензин и дизел, които ползваме. Те остават доста силни. Това означава доста високи цени на бензиностанциите.

В САЩ обикновено цената от 4 долара за галон бензин се смята за прага, над който хората не приемат цената. Още не сме стигнали дотам. Но може да случи в близките седмици и ще бъде сериозно главоболие за администрацията на Байдън, който иска още един мандат.

Макар че цените на бензина не се отразяват на индикаторите, по които централните банки решават за лихвите, ясно е, че това може да се отрази на общата икономика и да усложни инфлационната картина.

Ако стигнем до 100 долара за барел, ОПЕК кога ще реагира?

Това ще бъде основния въпрос за пазарите през второто полугодие. ОПЕК вече казаха, че ще запазят сегашните съкращения и след средата на годината. Мисля, че не знаем, но може да предположим, че особено саудитците биха искали да изнесат повече петрол на пазара. Те произвеждат по 9 млн барела на ден, което е исторически много слабо и те не искат да е така.

При силата на пазара, мисля, че ще поискат лекичко да върнат част от този петрол на пазара. Не знаем още, ще видим в следващите седмици.