Петролът държи позиции преди срещата на ОПЕК+

Антъни Ди Паола, Bloomberg Дубай

15:30 | 3 април 2024
Преводач: Силвия Грозева

Забелязваме, че Брент се повиши до връх за годината. Освен това продължава да расте след силното първо тримесечие, когато много от геополитическите фактори, които споменахте се отразиха на цената.

Атаките срещу корабите в Близкия изток, продължаващата война на Израел в Газа, напреженията заради размяната на удари. Всичко това се отразява на цената.

Днес забелязваме, че изчерпването на запасите от петрол в САЩ продължава, големият пазар с най-големите търговски запаси, за които имаме добри данни. Това изчерпване на запасите е очаквано, защото ОПЕК+ ограничава производството и изважда барели от пазара, единствено с цел да попречи натрупването на запаси. И за да облекчи натиска върху цените.

Те наистина се повишиха.

На днешното заседание ОПЕК+ вероятно няма да направи нищо. Ще запази курса. Ще оставят съкращенията поне до края на първото полугодие. Темата ще следим през целия ден.

Всъщност каква политика ще изберат и какво ще каже ОПЕК+, за да раздвижат повече този пазар? Последните коментари бяха, че цените на петрола са по-скоро функция на събитията в САЩ, а не в Близкия изток, дори на международните пазари. Кое би променило нещата?

Както казах, основните данни за американските запаси, един от най-големите пазари с добри търговски данни натежаха на пазара, защото много трейдъри ги следят и търгуват с фючърси и опции. Забелязваме повече да се купуват и бичи опции.

Като цяло пазарът сега е воден от предлагането. ОПЕК+ изчаква търсенето да се възстанови след пандемията, особено от Китай. Това става малко по-бавно, отколкото се надяваха.

Затова и съкращенията в производството продължават. Много допълнително предлагане излиза на пазара от страни като САЩ, Бразилия и Гвиана. То покрива допълнителното търсене на пазара.

Така че ОПЕК реагира и след това повтаря, но май сега предизвикват някакво въздействие върху пазара след като успяха да накарат запасите да се изчерпят и да свият пазара. Мнозина анализатори, с които говорим очакват това да продължи до края на годината.

Внимателно следим дали ОПЕК може да разхлаби ограниченията в производството до края на годината, но за момента не очакваме никакви признаци за това.