Демократичният алианс в Южна Африка не иска коалиция с ANC

Джон Стийнхейзен, лидер на Демократичния Алианс, Южна Африка

14:00 | 3 април 2024
Преводач: Петя Кушева

Вече имаме предварително подготвено споразумение как ще работим заедно, как ще стабилизираме коалицията и как ще гарантираме, че управляваме ефективно?

Защо не направите само една партия, която да управлява държавата? Дали е заради последните 30 години на Aфриканския национален конгрес? Срещу какво се противопоставяте?

В Южна Африка, хората са много лоялни към организация и бранд. Ще бъде безразсъдно една година преди изборите да създаваме нова партия и да очакваме да има разпознаване на името й и сцепление.

Виждаме много нови партии..

Виждаме всички тези партии, както и факта, че не постигат пробива, който хората очакват от тях именно защото са неизвестен брой. Надяваме се, че с многопартийната харта като цяло, всичко ще е по-значимо от сбора от отделните партии. Партията на свободата „ИнкАта“ може да тръгне на лов за гласове в земеделския Квазулу-Натал.

Фронтът на свободата може да внесе гласове от селските части на северозапада и тези общности. Африканската християндемократическа партия (ACDP) може да доведе религиозните избиратели, за да образуват голяма група, която може да се използва, за да може да се формира правителство.

А относно Демократическият алианс (DA) и Aфриканския Национален Конгрес (ANC)?

Не, не искаме да сме в правителството с ANC.

Изключено ли е?

Като сформирахме многопартийната харта, моята работа е да изкарам ANC от правителството. Не мисля, че ще разрешим проблемите на страната, като имаме същите хора, които са отговорни за икономическата, социалната и инфраструктурната криза. Трябва да ги сменим. И затова многопартийната харта казва, че няма да сключваме сделки с ANC.

Ами сценарий, при който ANC все още е донякъде в мнозинството? Дали Демократическият алианс (DA) ще изключи ли напълно работата с тях?

Ще се върнем към многопартийната харта и ще решим какъв е най-добрият вариант, може би малцинство. Може да успеем да сформираме правителство на малцинството с многопартийната харта. Има твърде много неизвестни на този етап, за да кажа. Фокусът ми е върху това ANC да получи по-малко от 50% и да доведем нови хора, за да можем да изведем страната от този нисък растеж, висок дълг и траектория