Сен: Консервативни сме за ръста на търсенето

Амрита Сен, основател и директор Проучвания, Energy Aspects

13:30 | 3 април 2024
Преводач: Силвия Грозева

Какви цени ще тества този пазар на суровия петрол в следващите седмици и месеци?

Брент е на 89 долара и се опитва да стигне 90 долара. Казвали сме, че цената ще стигне 90 долара през лятото. Просто става малко по-рано. Но търгуваме юнските контракти и това е началото на летния сезон.

Вижте, запасите не се запълниха, а дори се изчерпаха през някои месеци на първото тримесечие. Физическият пазар продължава да е много, много силен. Просто забелязваме, че най-после това се отрази на цените.

Те изоставаха от цените на физическия пазар вече три месеца.

Сега започваме да виждаме, че наваксват.

Имало е фалстартове при ръста на търсенето в Китай. Колко е водещо това търсене?

Не смятам, че то е водещото. Ние сме доста консервативни за ръста на търсенето в Китай. Под 5% ръст на БВП и около половин милион барела на ден ръст на търсенето.

Китай всъщност е по-скоро стабилен. Не е негативен, но не е и много позитивен.

Докато в момента най-силните фактори са при предлагането. Забелязваме трудности за производството в Мексико и Pamex, националната мексиканска петролна компания намали доста рафиниращо производство.

Американското производство през януари намаля по-рязко, отколкото мнозина очакваха. Сега все още се опитва да расте.

Така че забелязахме доста места на слабост в предлагането. В същото време търсенето като цяло в света е добро. Но не смятам, че е главно заради Китай.

При търсенето обаче има много свободен капацитет. Говоря за Саудитска Арабия и ОАЕ. На какво ниво бихте очаквали ОПЕК да се намеси, воден от тези две страни? Кога ще добави повече предлагане на пазара?

Не бива да забравяме, че ОПЕК+, Саудитска Арабия или ОАЕ, според това с кого говорите, нямат за цел някакви конкретни ценови нива. За тях най-важното е да осигурят всички натрупани запаси, а да не забравяме, че такива има отпреди. Преди 2г бяха освободени обеми от американския стратегически резерв. В същото време руското производство не е загубено.

Миналата година, през втората половина, намаляха запасите, но компенсирахме с натрупаните запаси през първото полугодие.

Така че като цяло намаляването бе слабо. ОПЕК+ иска да източи излишните запаси, за да постигне баланс на пазара.

И едва тогава ще върнат производство, но плавно. Това е най-важната дума. Няма да се върнат като спрат всички доброволни съкращения. Процесът ще бъде много бавен.