Фаркас се съмнява в плана на Нетаняху за Рафах

Евелин Фаркас, директор Maccain Institute

16:00 | 2 април 2024
Преводач: Силвия Грозева

Може ли Израел да отмени плана си?

Съмнявам се. Май и правителството се съмнява. Администрацията на Байдън покани израелците да проведат консултации по техния план за нова офанзива в Рафах.

На север вече цари глад. Хората са на прага на глада. Вероятно вече гладуват. Съобщават се няколко смъртни случая на деца.

Вниманието трябва да се насочи към изпращането на хуманитарна помощ, както каза нашето правителство. Към освобождаване на заложниците. Към постигане на споразумение за спиране на огъня, което да позволи да станат първите две неща.

И накрая към постигане на мирно решение.

Обаче не мога да проумея идеята, че Израел би могъл да премести 1 млн души от пътя на мащабната военна операция.

Знаем, че американските официални представители, включително държавният секретар Блинкен и съветникът по националната сигурност Джейк Съливан разговаряха виртуално с израелските си колеги. Според съобщенията те са обсъдили общата цел Хамас да бъде победен в Рафах, но американската страна е изразила тревога за различните действия около целта. До каква степен израелците засилват тези опасения? Или ще го направят?

Това е големия въпрос. Добре е, че бившият президент Тръмп каза, че е притеснен, че обществените настроения към Израел се засилват и намалява обществената подкрепа към него. И въпреки че казва, че мисията трябва да се приключи бързо, което може да се тълкува по най-различни начини, той предупреждава Израел да внимава със САЩ и какво мислят за него.

Възможно е израелците да променят военните си планове. Надявам се. Вниманието сега трябва да бъде насочено към спасяване на невинен човешки живот.