Кой е първородният грях на Сам Банкман Фрийд

Зик Фос, автор на книгата Number Go Up

15:53 | 29 март 2024
Обновен: 15:53 | 1 април 2024
Преводач: Силвия Грозева

Хайде да говорим за бизнеса на FTX и как Сам Банкман Фрийд снабди компанията си с измамен код за неограничен кеш за клиентите си, за да представи FTX по-успешна, отколкото беше. Преди присъдата защитата каза, че практически няма загуба. Аргументът им беше, че нещата са се объркали, Сам Банкман Фрийд е допуснал някои грешки, но като цяло самият бизнес е бил здрав. Какво открихте с Макс?

Сам е третиран като някакъв коз. След като днес говореше пред съдията преди прочитане на присъдата, той се опита да каже, че парите никога не са изчезвали. Това е изцяло в разрез с доказателствата, които бяха намерени за FTX.

Ние открихме, че измамата е започнала много рано. Само няколко месеца след като отвориха борсата.

Какво каза Сам Банкман Фрийд и кавто пропусна? Имаше много спекулации, че не е изразил угризения по време на процеса, нито в документите, следователно може да го направи отново. Поправете ме, ако греша, но май се създаде усещане по време на показанията си днес, че ще тръгне в тази посока.

Да. Той стана и изглеждаше странно. Започна като се обърна към бившите си колеги, някои за които не се говори много. Хора, чиито живот е бил опустошен от този случай. Той описа всеки един от тях и каза най-хубавите неща, които са постигнали в управлението на FTX. Как да му помогнали да изгради компанията.

Очаквахме да се извини за нещо, което е направил.

Проблемът беше, че той просто не може да се пречупи и да се извини. Да каже: съжалявам, че извърших престъпление“. Той само повтаря, че направил грешки. Че направени грешки, но че парите все още са налице. Че клиентите ще си ги получат обратно. Че е имало грешка в преценката.

Но не каза, че съжалява, че е извършил престъпление.

Нещо, което подчерта и съдията преди да прочете присъдата.

Да, той използва пасивно наклонение: „бяха направени грешки“.