Изненада от леката присъда на Сам Банкман Фрийд

Ребека Мърмелстийн, партньор в O’Melveny

22:17 | 29 март 2024
Преводач: Силвия Грозева

Сам Банкман Фрийд бе глобен с 11 млн долара и осъден на 25г затвор. Каква е реакцията ви на решението на съдия Каплан?

Изненадах се, че присъдата е толкова лека. Не защото мисля, че трябваше да е по-строга, самата аз бих му дала по-малко години в затвора.

Но предвид това как се отнасяше съдията към него и някои от нещата, които каза, докато делото се гледаше и особено след прочитане на присъдата. Бях решила, че ще даде на правителството това, което иска.

Така че Сам Банкман в известен смисъл се измъкна леко.

Били сте изненадана, че присъдата е толкова лека. Дали е натежал фактът, че е бяла якичка, извършил престъпление за пръв път?

Определено. Технически, както и в начина, по който се изчислява присъдата в насоките. Натежава и в отношението на съдията към него.

Но най-убедителното, което направи правителството пред съда беше графиката, която показа всички останали ответници-бели якички, загубили големи суми, които попадат в същата категория. Графиката показа какви присъди за получили – средно по 40 до 60г. затвор.

Затова правителството свърши добра работа като подкрепи съдията да постави този ответник в правилния сегмент сред останалите и да издаде справедлива присъда.

Тези другите също не са били с криминално минало.

Така че донякъде беше важно, че не е имал предишна присъда. Ако имаше такава, сегашната нямаше да е толкова лека.