Москва продължава да обвинява Украйна за атентата

Тони Халпин, Bloomberg Дубай

12:30 | 25 март 2024
Обновен: 13:33 | 25 март 2024
Преводач: Силвия Грозева

От всяка нормално функциониращо правителство бихте очаквали да се задават сериозни въпроси на органите на реда как е допуснато да се случи това. Вместо това Путин се опитва да сочи с пръст към Украйна и да я обвинява за това, което стана в петък вечерта в Москва. Опитва се да свърже инцидента с Украйна и войната, която Русия води там.

Той не спомена изобщо Ислямска държава, която публично обяви, че поема отговорността. Те публикуваха видео, с което показаха части от нападението.

Американските власти също казаха, че само Ислямска държава е отговорна.

Явно тук има ясно различие в посланията на Кремъл.

Досега не сме забелязали никаква промяна в тях, макар че бяха арестувани четирима души от Таджикистан. На пръв поглед не изглежда имат някаква връзка с Украйна.

Нямате ли впечатление, че Кремъл пропуска заплахата от ИДИЛ за Русия? И в такъв случай няма ли риск за Путин и неговото правителство?

САЩ казаха, че са издали предупреждение в началото на месеца. Казаха, че са предали с подробности всичко, което знаят на руските власти.

Путин публично го опроверга по време на среща с представители на ФСБ няколко дни преди нападението.

Това не означава, че лидерството на Путин е под някаква заплаха. Той държи властта много здраво. На изборите за президент миналата седмица Кремъл му уреди още 6 години начело на държавата.

Но това показва цинизма на Москва. Руската държава не обърна внимание на тази заплаха, защото е насочила вниманието си към вътрешни репресии и продължаване на войната в Украйна.

За Москва моментът е тъжен. Те не са имали нищо подобно от 2002г. В Москва не е имало мащабна терористична атака след 2010г. Това навява много мрачни спомени за Русия. И досега не получават никакви отговори от Кремъл.