Samsung може да спечели $6 млрд за завода си в САЩ

Питър Елстром, Bloomberg Токио

13:57 | 15 март 2024
Преводач: Силвия Грозева

Това е един от многобройните грантове, които може да бъдат дадени в следващите дни, така ли?

Така е. Администрацията на Байдън полага усилия да направи националната индустрия на чиповете една от основните в икономическия си план. Законът за чиповете предвижда много грантове, около 39 млрд долара грантове и заеми за компаниите.

Сега водещите производители на чипове започват да се ориентират колко пари ще им бъдат предоставени.

Южнокорейската Samsung, най-големият производител на чипове памет в света и в миналото е имала производство в САЩ. Тя планира да построи завод за 17 млрд долара в Тейлър, Тексас. Тези 6 млрд долара ще им помогнат да се разширят още повече в САЩ.

Разбрахме още, че тайванският производител TSMC, който прави едни от най-модерните чипове на света, включително за Nvidia и Apple е близо до получаването на някакви пари.

Министерството на търговията започна бавно да разпределя тези пари. Intel също смята да получи част от тях.

Парите започват да се раздвижват, за да изградят тази национална индустрия на полупроводниците.

Пакетът за Intel ще бъде 10 млрд долара, но чуваме за пари, които отделно ще бъдат заделени за чипове за военни цели. Знаем ли какво включват тези пакети? Това заеми ли са? Или грантове? Финансови гаранции? Има ли значение за компания като Samsng?

Това е съчетание от няколко неща. Грантове, защото под такава форма предпочитат да ги вземат в момента за тези заводи. Също и заеми, които трябва да се връщат. Но има някои условия, които предизвикват известни колебания сред някои от компаниите.

Министерството на търговията ги обвърза с някои условия. Това е отчасти причината процесът да е доста бавен в САЩ в сравнение с други страни, например тук, в Япония.

TSMC, повечето заводи на който са в Тайван, строи завод в Япония и иска да направи един и в САЩ. Те работят в Япония много по-бързо. Много бързо получиха парите, на обекта има много строителни работници и работят много бързо.

В САЩ нещата вървят много по-бавно отчасти заради проблеми в правителството, отчасти заради синдикални проблеми и някои други фактори.

Всичко това се случва на фона на технологично съперничество между Вашингтон и Пекин. Това финансиране по Закона за чиповете дава ли на САЩ значителна преднина, ако не да попречи на Китай да получи тази технология, то поне да я забави?

Не бих го нарекъл преднина. В момента повечето модерни чипове се правят в Тайван или в Южна Корея. САЩ не е в същата категория като тези две страни.

Китай инвестира в собствената си индустрия на чиповете, която не е така напреднала, както тази на TSMC или Samsung, но инвестират в по-старо поколение полупроводници, които смятат за жизненоважни за икономиката.

Що се отнася до САЩ това е стратегически въпрос. Те искат да имат гарантирани доставки на чипове за някои основни индустрии, основно автомобилната.

Знаете, че в САЩ, Япония и Европа автомобилни заводи затвориха когато имаше смущения във веригите на доставка през пандемията.

Така че страните са силно разтревожени за това. Както и за потенциално засилване на напреженията между САЩ и Китай за Тайван, където в момента се намират някои от тези водещи заводи за чипове.