Райнхард за ралито от обрата на Фед

Барбара Райнхард, инвестиционен директор Voya Investment Management

15:00 | 4 март 2024
Преводач: Силвия Грозева

Кое води пазарите нагоре? Дали силната икономика, за която Мери Дали току-що говори?

Няколко причини. Не забравяйте, че от 2 месеца ралито след обръщането на Фед е доста мощно. То е водено от голям ръст при мултипликаторите. Особено след края на октомври те предизвикаха 87% от ръста на S&P500.

Освен това имахме и доста добри отчети. Очакванията за печалбите продължават да растат, Америка изглежда тръгва нагоре и изглежда пазарът асимилира идеята, че тази година Фед може да не намали лихвите, нито колкото се очаква и го приема стоически.

Интересно. Къде беше пазарът и къде е днес, това са различни неща. Фед намали наполовина броя на съкращенията на лихвите, а пазарите не се обърнаха. Защо така?

Облигационният пазар се обърна. Дългосрочните американски държавни облигации значително отстъпиха. Но пазарът на акции продължи да расте.

Смятаме, че една от причините е защото много компании, особено американски с голяма пазарна капитализация си върнаха дълга. Те вече нямат голям риск от рефинансиране през 2023-2024г-2025г и ще се тревожат за рефинансиране чак към 2026-2027 и 2028г.

Смятаме, че това е главната причина пазарът на акции да успява да преодолее част от шума на оценките на съкращенията на Фед.

Тревожи ви главно концентрацията на пазара на акции, особено Великолепната седморка и колко могъщи станаха. Колко трябва да се тревожим за тази концентрация?

Концентрацията върви глобално. Откриваме я на американския пазар, както на международните пазари и особено в Европа и Япония.

В САЩ има нещо много интересно.

Ако се върнем към епохата на доткома в началото на 21в. Първите пет компании имаха маржин на нетния приход от 20%.

Тази година първите пет компании с S&P500 имат маржин близо 30-31%.

Не можете да извадите оперативната доминация на тези големи компании с големи свободни парични потоци, които записват всяка година.

На база цена на акция, няма съмнение, че пазарът е скъп. Но ако разгледате по-подробно някои от другите метрики, ще видите някои разлики.

Това е подкрепено от сравнително високите печалби и сравнително добрите свободни парични потоци.