Опра излиза от борда на WeighWatchers

Наталия Княжевич, Bloomberg

15:00 | 4 март 2024
Преводач: Петя Кушева

Опра се присъединява към борда през 2015 г. Но спадът на акциите не е свързан само с напускането на Опра. Компанията публикува разочароващи прогнози цялата година. Очакват голям спад в приходите. Освен това са загубили около 200 000 абонати през последното тримесечие. И има много опасения за инвеститорите.

Но да направим крачка назад. Това е компания с 50-годишна история. Беше много популярна през 1996 г. и след 2000 г. В исторически план също са имали много лични срещи. Основно предлагат всичко за здравето. Предоставят планове за здравословно хранене. Но сега, както можем да си представим, се сблъскват с конкуренцията на подобни компании, както и на лекарството GLP 1.

Трите най-големи опасения за инвеститорите са: номер едно, растеж, номер две, ликвидност и номер три е ливъриджът.

Компанията успя да получи много благоприятно рефинансиране по време на пандемията, но като цяло сега има ливъридж от 10 пъти.

По отношение на паричните средства, като цяло разполагат с 160 млн. плюс наличен оборот. Но дългът е 1,4 милиарда долара. А облигациите се търгуват на проблемно ниво, с доходност доближаваща се до 20%.