Да копаеш биткойни в земя на огън и лед, част 1

Норин Малик, Мат Голдман, Bloomberg

07:00 | 3 март 2024
Преводач: Bloomberg TV Bulgaria

"Исландската природа е уникална – наистина уникална и като геология, и като биология. Исландия е вулканичен остров – полета от лава едно върху друго. Но ние имаме и много вода, която произвежда значителни количества енергия. Произвеждаме толкова много енергия, че не ни се налага да произвеждаме повече, но тя трябва да се използва на момента. Затова трябва да внимаваме много как я използваме. Исландия е най-големият производител на биткойни на глава на населението. Това все пак не е „зелено“, защото енергията би могла да се използва по-разумно", казва Снебьорн Гюдмундсон, геолог, Исландски музей за естествена история.

"Има хора, които копаят биткойн като използват изкопаеми горива. Разбирам какво имат еколозите против тях", казва Самир Табар, главен изпълнителен директор, Bit Digital.

"Трудно ще намерите исландец, който не цени нашата природа и не я приема като едно от най-ценните ни богатства. Но ние на практика купуваме енергия, която никой друг не може купи", казва Даниел Джонсън, главен изпълнителен директор, GreenBlocks.

Почти цялата енергийна мрежа на Исландия е с възобновими, невъглеродни  източници. Освен това, те произвеждат излишък на енергия, което ги прави привлекателни за развиващата се дигитална икономика.

Има много невъглеродна енергия и точно това копачите на биткойн търсят. Копането на биткойн изисква много енергия, така че копачите търсят по цял свят най-евтината енергия, с най-малко разходи, както и най-чистите източници, които да намалят въглеродния си отпечатък и енергийните си разходи. Исландия е естествен избор.

Превод Стилиян Василев, част 1/3.