Да копаеш биткойни в земя на огън и лед, част 3

Норин Малик Bloomberg

07:00 | 3 март 2024
Преводач: Bloomberg TV Bulgaria

Landsvirkjun е най-големият доставчик на електроенергия в Исландия. 85% от търсенето или клиентите са индустриални потребители или големи консуматори, например алуминиевите предприятия.

И това публично предприятие твърди, че няма да стори електроцентрали, които да обслужват добива на биткойни.

За Landsvirkjun те са временни, краткосрочни договори, които те могат лесно да придвижват. Но компанията искат да привлече повече индустриални клиенти, например производителите на алуминий.

"И докато електрическите компании обслужват тази огромна, замърсяваща промишленост, винаги ще има дигитални акционери готови да купят всяка излишна енергия, която им попадне. Това е свързано със самата природа на електропроизводството и пазарната ниша, на която разчита всеки копач на биткойн с интерес за околната среда", казва Снебьорн Гюдмундсон, геолог, Исландски музей за естествена история.

"Почти цялата енергия, която днес се използва за копане в Исландия е така наречената негарантирана мощност, която е страничен продукт на всеки високомощностен генератор", казва Даниел Джонсън, главен изпълнителен директор, GreenBlocks.

"Електрогенераторите произвеждат излишна енергия. Тази енергия ще се изхаби, ще отиде на вятъра. Но копачите на биткойн имат уникалната възможност да купуват тази иначе изхабена енергия", казва Самир Табар, главен изпълнителен директор, Bit Digital.

За разлика от фабриките и алуминиевите предприятия, които трябва да работят непрекъснато и с постоянна мощност, копачите на биткойн могат да превключват бързо.

"Алуминиевата индустрия не иска да купува тази енергия. Оранжериите не искат да я купуват, домакинствата не искат да я купуват. Това е заради клаузата за съкращаване – във всеки един момент можем да получим мейл или обаждане, че ще намалят мощностите еди си колко, или ще ни изключат напълно за еди си колко време", казва Даниел Джонсън, главен изпълнителен директор, GreenBlocks.

Тази възможност да се продава негарантирана електроенергия създава нови пазари в Исландия, защото компаниите могат да продават излишното количество без да строят нови генератори – защото това е енергия, която иначе би била похабена.

"Ние сме последната надежда за продажба на тази енергия. На практика, ние купуваме боклука, който никой не иска – енергия, която никой не иска – и тази енергия докарва приходи на страната, която ни я продава", казва Самир Табар, главен изпълнителен директор, Bit Digital.

Превод Стилиян Василев, част 3/3.