Треска за имоти в Дубай

Зейнаб Фатах, Bloomberg

11:00 | 2 март 2024
Преводач: Петя Кушева

Тук е Зейнаб Фатах, а това е една почти невероятна история. Търсенето е просто безумно. Крайбрежието има някакво ограничение за броя къщи, които могат да бъдат построен там. Но защо сега? Защо този огромен растеж?

Дубайският остров е един от тритe, които Дубай построи преди финансовата криза от 2009 г. Два от тези проекта бяха замразени за около 15 години. Този имаше само няколко хотела. И това бяха първите жилища на предна линия до плажа, които се продават. Така че естествено има голямо търсене. Цената е добра за много инвеститори. И затова имаше хаотични сцени в търговския център на компанията. Полицията влезе и казаха на всички да се разотиват. Тогава компанията трябваше да измисли система с токени. И само брокери, които имаха токен можеха да идват и успяха да купят.

Но определено не е евтино. Трябва да се плати предварително 15% от цената на имота и да се плати данък, който е около 4%. Това става преди построяването, въпреки че този проект трябва да бъде завършен до 2028 г., както ми казаха.

Очевидно има огромна вяра в Дубай, но видяхме това в подобни места като Маями през пандемията от коронавирус. Но доколко е устойчиво в Дубай?

Е, хората чувстват, че сме минали през най-лошото и излязохме живи. И така седем години спад на цените на имотите в Дубай от 2014 г. След пандемията страната въведе разпоредби, които улесняват хората да живеят тук дългосрочно, десет години или повече. Те реформираха много закони и виждаме много търсене.

Хората дойдоха от Русия след руската криза с Украйна. Много хора от целия регион. Ако се огледате в региона, реално няма толкова много места за инвестиране. Просто има твърде много войни и проблеми в него и затворен пазар.

Има ли още земя за застрояване все още на първа линия до океана и строителните компании конкурират ли се една друга и да се опитват да я превземат?

Е, не е останало толкова много - има в голямата Палма Джебел Али и този, който е точно в средата на града. Така че е много по-близо. Там има голямо търсене, разбира се, но много строителни компании в града също представят много проекти. Тук някои се притесняват, че можем да стигнем до момент, в който след две години да се окажем в ситуация на свръхпредлагане. Много анализатори мислят, че ще бъдем в режим на умереност тази година и евентуално следващата година ще има малка корекция.