Австралия очаква края на винената война с Китай

Пол Алън, Bloomberg Сидни

21:00 | 1 март 2024
Преводач: Петя Кушева

Изминаха няколко предизвикателни години за австралийските винопроизводители, след като Китай наложи мита до 200% върху австралийските вина през 2020 г., което накара индустрията да се бори за намиране на нови пазари.

"Изгубихме всичко изведнъж. Бяхме изградили бизнес в Китай", казва Мег Бродман, Rob Dolan Wines.

Когато Австралия призова за международно разследване на произхода на ковид-19, Китай отговори с редица търговски удари срещу австралийски продукти.

Оттогава насам отношенията се размразиха. Бариерите срещу ечемика, въглищата и друг износ вече са премахнати, а виното се очаква да бъде следващото.

Австралия спря обжалването си на митата на виното в Световната търговска организация, когато Китай обяви пет месечно преразглеждане. То приключва на 31 март. Министърът на търговията на Австралия разговаря със своя китайски колега в кулоарите на срещата на СТО в Абу Даби.

"Искаме митата върху австралийското вино да бъдат премахнати и ако това не го постигнем, незабавно ще възобновим обжалването си в СТО", казва Дон Фаръл. "Нашето съгласие за спиране на процеса в СТО се основава на успешното отстраняване на всички мита".

Акциите на най-големия листнат в Австралия винопроизводител Treasury Wine Estates бавно се възстановиха, откакто Китай наложи мита през ноември 2020 г. В отчета на  приходите за този месец, Министерството на финансите също сигнализира, че очаква да  празнува скоро.

"Преразглеждането на митата за австралийското вино продължава, като се очаква да приключи в края на март. Подготвени сме и се намираме в добра позиция да възстановим австралийското портфолио в Китай, ако преразглеждането доведе до премахването на тези мита", казва Тим Форд.

Но стои въпросът какво научиха от този си опит Австралийските износители, що се отнася до разчитане на Китай. Вземете например ечемика. Китай отказа да купува почти всичкия австралийски ечемик, като го преустанови изцяло по време на дипломатическото дълбоко замразяване, принуждавайки износителите да диверсифицират и да намерят нови пазари.

След като митата бяха премахнати, австралийските производители на ечемик се върнаха към своя най-доходоносен купувач, като Китай представляваше 90% от износа през декември.

И разбира се, когато виното започне да тече, спомените могат да станат мъгляви.