Рос от ESMA за устойчивите финанси и дигитализацията, част 1

Вирина Рос, председател на Европейския орган за ценни книжа и пазари (ESMA)

20:30 | 29 февруари 2024
Преводач: Силвия Грозева

И преди сте  казвали, че няма такова нещо като безопасни крипто активи. Как гледате на ралито сега и какво очаквате като регулации, които може да са нужни?

Очевидно гледам на тези неща като регулатор и надзор. Ние смятаме, че има проблем със защитата на инвеститорите и пазарите, както и финансовата стабилност.

Развитието на крипто пазарите като цяло е нещо, което следим редовно. В миналото сме виждали значителна волатилност и движения на пазарите. Инвеститорите са губели доста пари.

Има волатилност и определено има всякакви оперативни рискове за дребните инвеститори.

Затова непрекъснато предупреждаваме, че инвеститорите трябва да са наясно като влизат на крипто пазара. В Европа вече имаме регулаторен режим на пазара на крипто. Той ще създаде рамка около регуларизацията и надзора на доставчиците на крипто услуги, които достигат до европейски клиенти.

Това ще стане в следващия месец. Официално влиза в сила през 2025г. Готвим се в момента, наред с националните надзори, за да сме сигурни, че имаме добър надзорен режим и твърди регулации, които се опитват да се справят с някои от проблемите около конфликт на интереси, устойчивост на операциите и други области, които са важни от гледна точка на защита на инвеститора за нормални пазари и финансова стабилност.