Корпоративната култура се оказа проблемът на Boeing, част 1

Брук Съдърланд, Bloomberg Бостън

15:00 | 29 февруари 2024
Преводач: Силвия Грозева

Сега Boeing е различен, слуша и знае, че трябва да отговори и да оправи нещата. Трябва да ви го призная, вие първа казахте, че нещо не е наред в корпоративната им култура. Какво научихме от регулатора и експертите, направили разследването?

Те казват сега правилните неща. Но щеше да помогне повече, ако ги бяха казали по-рано, а имаха много възможности след двете катастрофи на МАХ. Важно е да отбележим, за разследването започна през март 2023г. Не започнаха разследването на правилата за безопасност в Boeing заради това, което стана с Alaska Airlines. Това беше симптом на култура, която просто липсва.

Като четете откъсите се питате как си да съобщавате лоши новини на хора, които могат да реагират преди евентуална криза?

Как да посочвате проблемите преди да стане нещо като това с Alaska Airlines?

Така се връщаме към най-важното: как управлявате производство? Не би трябвало да е толкова трудно. На практика обаче е. Не само за Boeing, но и за други компании, които са загубили представа какво точно правят. Един конкретен продукт.

Често се сещах за GE, докато четях, защото тези компании имаха толкова много общи директори в миналото.

Вижте разликите: директорът на GE Лари Кълп е известен като изключително внимателен и посветен на работата в заводите.

В Boeing Дейв Калхун е точно обратното. Той по-скоро оставя нещата да се случват.

Не знам дали няма да му трябва някой, който да следи какво става в производството. Защото хората там обръщат внимание на тези неща. Следят какво говорят директорите и какво правят.

Когато си преместите централата в Арлингтън, Вирджиния – още по-далеч от завода в Сиатъл, мисля, че това е послание.