Корпоративната култура се оказа проблемът на Boeing, част 2

Брук Съдърланд, Bloomberg Бостън

15:00 | 29 февруари 2024
Преводач: Силвия Грозева

Чудесно, да говорим за хората. Кажете ни за промените, които станаха и тези, които очаквате в близките седмици и месеци.

Конкретно в Boeing имаше много най-различни промени. Например преди катастрофите на МАКС се извървя върволица от директори. Като чета доклада, все още не мисля, че са успели да разберат какво точно не е наред с културата на компанията.

Донякъде се връщаме в началото. Сега те говорят каквото трябва, но преди никога не сме чули от ръководството Boeing да признава, че има проблем с културата. Те твърдо отказват да го кажат. Това е системен проблем.

Причините вероятно са очевидни, ако питате анализаторите и инвеститорите. Аз смятам обаче, че решаването на проблема започва с посочването му и приемането му. С желанието да се поизцапаш и да разровиш, за да видиш как да решиш проблема.

Регулаторите се опитаха. Ето какво установиха. „Постоянните промени в сложни процедури и обучения водят до объркване .. в разбирането на средния работник как Boeing управлява безопасността“. Това са основни неща! След това пише, че регулаторите са поискали информация как Boeing работи по безпасността, защото получените материали – цитирам – „не дават обективни доказателства за основни ангажименти по безопасността, отговарящи на описанието на Boeing“. Може ли Дейв Калхун да остане начело на компания, за която се пишат такива неща от американските регулатори, които се опитват да разберат защо има повтарящи се грешки и инциденти?

Вижте участниците на пазара. Boeing е толкова уникален, защото съществува в дуопол. Затова при Boeing никога няма да има такъв тип отговорност, както в други компании. Просто защото светът не може да мине само със самолетите на Airbus.

Има някои самолети, които се правят в Китай – COMAC направи силно впечатление на авиосалона в Дубай. Но Западът никога няма да купи тези самолети. И не можете да живеете в свят само на Airbus.

Така че клиентите се надигнаха и станаха много агресивни в критиките си срещу Boeing след инцидента с Alaska Airlines. Но накрая те също си искат самолетите.

Така че ще бъде много интересно да видим колко натиск има върху Boeing да се промени. Защото можем да кажем, че след инцидентите с МАХ нямаше достатъчно. Или поне Boeing не усети нищо. За да излезе Федералната авиационна агенция с доклад, както направи сега.