Riyadh Air иска да лети до 100 дестинации след 5г

Тони Дъглас, директор на Riyadh Air

17:30 | 29 февруари 2024
Преводач: Силвия Грозева

Нека поговорим за стартовата ви дата. Готови ли сте за излитане? Графикът ви е през второто тримесечие на следващата година. Остава ли така?

Първо, много съм щастлив, че съм тук в Сингапур и да говоря за бранда Riyadh. Да, ще стартираме през лятото на следващата година. Ще полетим до много вълнуващи дестинации по целия свят. Над 100 през първите 5г.

Искаме да стигаме до много места, да свързваме гражданите си със света и света с кралство Саудитска Арабия през столицата. Партньорствата и важни градове като Сингапур са причината да сме тук днес.

Да, става въпрос за свързаност. Но това е много амбициозен план. Сто дестинации до 2030г. Ще ви трябват самолети, за да летите. Поръчахте десетки боинги. Как държите доставчика отговорен за поръчката, след като е изправен пред производствени затруднения?

Първо, за да дойда в Сингапур, за съжаление полетът ми не беше директен от Рияд. Защото в момента свързаността ни не е така добра, както трябва да бъде.

Над 100 градове в първите 5г е просто наваксване до там, където би трябвало вече да сме. Миналата година най-голямата и най-бързо развиваща се икономика в света имаше средна възраст на населението 29г., хора, пълни с енергия, които искат да пътуват и да бъдат свързани.

За да стигна до град като Сингапур например летях с Emirates през Дубай. Колегите ми дойдоха с Qatar Airways през Доха. Това просто не правилно.

Първата поръчка, която направихме, е за 72 самолета Boeing 787-9. Те ще бъдат разположени по наистина вълнуващи международни дестинации. В близките месеци ще направим втора поръчка, за да увеличим флота и да ни позволи да летим до 100 градове през първите 5г.

Втора поръчка за широкофюзелажни самолети ли или ще упражните опцията за покупка?

Втората поръчка ще бъде за тяснофюзелажни самолети. Те ще допълват мрежата на широкофюзелажните. Това ще стане в следващите месеци и ще бъде следващото потвърждаване на амбициите ни. Ние сме супер развълнувани от това.

Ние сме стартъп без история, което ни позволява брандът ни, Riyadh да се открои по три причини.

Роден в дигитална среда. Обсебен от детайла в преживяването на пътниците. Екологично устойчив.

Ако се върна към типа самолет, който избираме – по дефиниция е най-модерния на пазара, с най-модерните двигатели. Това ще бъде един от многобройните фактори, който ще ни позволи да се съсредоточим върху устойчивостта, качеството на услугите и дигитализацията по природа.

Това е ясно, но само към Boeing ли гледате? Airbus замесен ли е? Кога ще обявите поръчката?

Сигурно знаете, че днес на пазара има дуопол. Пазарът на тези самолети се състои от Boeing и Airbus и ние работим и с двата производителя.

Първата поръчка бе направена след много силна кампания от на двете фирми. Boeing спечели и ние бяхме щастливи да направим тази поръчка за 787.

По отношение на тяснофюзелажните, не е изненада, че пак става дума за избор между Boeing и Airbus. Ние скоро ще съобщим кой е победителят и ще стане партньор на Riyadh Air.