Уорд от Harrods за потреблението на продукти на лукса

Майкъл Уорд, управляващ директор на Harrods

16:00 | 29 февруари 2024
Преводач: Петя Кушева

Как се представя в Китай бизнесът и по-конкретно луксозният сегмент. Какво купуват хората? Какво не купуват?

При нас луксозният сектор продължава да расте и нашият фокус винаги е бил към най-горният 1% от света на богатите. Каквото и да се случи по света, винаги установяваме, че богатите стават по-богати и следователно сме точно в сектора, който показва все още солиден икономически растеж.

Ето секторите, които все още растат: хората инвестират във фини бижута, инвестират в часовници. Искат само най-хубавите и най-ексклузивните продукти. А Harrods винаги е мястото, където ще намерите тези неща.

До каква степен смятате, че китайски купувачи на луксозни стоки имат отношение към търговията на дребно, когато пътуват? Доколко се е възстановила след пандемията? Смятате ли, че можем да се върне към нивата преди пандемията?

Не мисля, че някога ще се върнем към нивата преди пандемията. Китай са разработили инфраструктура. Тя включва зона без данъци в страната. И следователно онези нива няма да се върнат, особено на Запад.

Страни като Сингапур и Япония се възползваха от визови ограничения и отслабване на валутата, която даде по-голяма стойност на китайския клиент. Така че ще започнем да виждаме как Азия расте. И цялата причина да започнем това начинание в Шанхай е да се уверим, че оставаме близо до нашите клиенти. До

Майкъл, колко голям е китайският пазар за Хародс, по отношение на продажбите? Защо планирате да инвестирате повече в континентален Китай в следващите няколко години и да засилите присъствието си там?

В момента Китай е около 4% от нашия оборот и както казах, нараства на около 7%.  Така че това е важен пазар за нас. Не възнамеряваме да се развиваме, този клуб е нещо специално. Първият, който направихме.

Искаме да видим как расте и се развива. Началните етапи са много успешни. Видяхме добро разрастване на членството.

Пристигането на Гордън Рамзи в Шанхай за първото си ресторантьорско начинание в Китай е истински повратен момент за нас. Възможност да покажем типично британска кухня.

С този обрат на истински местни китайски съставки става наистина позитивно. Вчера дадохме прием, който беше абсолютен успех.