Валдис Домброскис за приоритетите на ЕС в СТО, част 1

Валдис Домброскис, изпълнителен вицепрезидент на ЕК и комисар по търговията

20:00 | 28 февруари 2024
Преводач: Петя Кушева

Разговаряхте с министъра на търговията на Китай. Любопитна съм, обсъдихте ли текущите търговски спорове и евентуално дори отваряне нови разследвания на някои части от китайския износ?

Действително сега сме в началото на министерската конференция на СТО тук в Абу Даби и използвам тази възможност да говоря с моите колеги от цял свят, за да видим как вървят тези преговори. А моят фокус са и преговорите с китайския министър на търговията Уан Уънтао. Насочихме нашите дискусии в Министерската конференция на СТО върху това какви нужди трябва да бъдат адресирани. Очевидно засегнахме и нашите двустранни търговски проблеми, но това не бе централната тема.

Г-н  комисар, да се задълбочим малко повече. Когато говорим за напредък, защото бяхте малко критични към Съединените щати и Китай, а този геополитически спор имаше по-широки последствия за търговията. Как изглежда за Вас напредъка в края на тази конференция?

В момента със сигурност сме в по-конфликтна геополитическа ситуация, отколкото преди. Има нарастваща тенденция към протекционизъм. Рискуваме икономическа фрагментация. Така че трябва да разгледаме всичко това и следователно трябва да запазим ролята на СТО и базираната на правила многостранна търговска система.

Действително принципът на СТО на най-облагодетелствана нация стои зад голяма част от устойчивостта в глобалната търговска система, въпреки всички тези геополитически турбуленции.

Затова е важно да се гарантира СТО да остане ефективна организация. Наблягаме много на реформата на СТО и на гаранциите да остане в крак с темпото на новите разработки и в областта на зелените и дигиталните трансформации.