Карлос Куерпо за бъдещето на Европа и Испания, част 3

Карлос Куерпо, министър на икономиката на Испания

16:30 | 27 февруари 2024
Преводач: Петя Кушева

А относно паричната политика, управителят на вашата централна банка Пабло де Кос ще се оттегли през юни, когато мандатът му изтича. Съставихте ли списък и мислите ли за негов наследник?

Разбира се. Както току-що казахте, гуверньорът ще се оттегли през лятото. Все още има време за процеса на наследяване на поста му. Малко е рано да се каже.

Какви качества търсите у този, който ще поеме централната банка?

В управлението си гуверньор де Кос показа качествата на високо квалифициран човек, с изключителна експертиза в тази област. Това също са качества, които са били и ще бъдат част от решението, когато посочим наследник или наследничка.

Добре. Да, разбира се. Говорихме за макрополитика. Трябва да се съсредоточим върху корпоративното пространство преди да завършим. Казахте, че Испания ще вземе 10% дял в телекомуникационната компания Тelefonica. Финансирането от бюджета ли ще стане или ще трябва да наберете допълнителни средства, за да направите тази покупка? Какъв е срокът?

В момента се определят конкретните подробности как ще се проведе операцията. Решението бе взето само преди няколко седмици. Обсъждаме как да се направи конкретното финансиране,  наред с преговорите за бюджета за 2024 г.

Значи може да дойде от бюджета? Тази година ли ще стане?

Уверени сме и настояваме за одобряване на закона за бюджета. Всички усилия през последните няколко месеца, откакто поехме втория мандат са насочени към одобряване на бюджета за 2024 г., който ще бъде инструмент за изпълнение на нашите цели да завършим 2024 г. с бюджет дефицит от 3%.