Байдън очаква до понеделник примирие в Газа

Розалинд Матисън, Bloomberg Лондон

15:37 | 27 февруари 2024
Преводач: Силвия Грозева

Кажете ни ще има ли споразумение между Израел и Хамас?

"Надявам се, в началото на уикенда. Т.е. в края на уикенда. Моят съветник по националната сигурност казва, че сме близо. Още не е готово обаче. Надявам се до понеделник да имаме примирие", каза Байдън.

Коментарите на Джо Байдън подсказват, че има конкретна сделка за спиране на огъня? Или поне много скоро ще е готова? Интересно колко конкретно посочи деня, понеделник.

Наистина е интересно, че каза понеделник. Но все пак каза, че се надява да бъде постигнато споразумение до понеделник. Имаме 6 дни.

Не даде никакви подробности, но каза, че в Париж преговорите продължават с Израел и САЩ, Катар и Египет. Това показва, че нещо се подготвя, иначе времето изтича.

Бани Ганц от израелския военен кабинет преди около седмица каза, че ако израелските заложници не бъдат освободени до началото на Рамадана, тогава, ще влязат в Рафа. А това е зоната в южната част на Газа, където са повечето палестински бежанци. Така той даде график.

Ако няма примирие до една седмица, Израел определено може да реши да влезе в Рафа.

Джо Байдън не изглеждаше да знае в детайли ситуацията, но каза, че знае, че времето изтича. И се надява до понеделник да постигнат сделка.

Междувременно премиерът на Палестинската власт подаде оставка. Какво означава това за следвоенна Газа и ролята на организацията в нея?

Интересно е, защото все още явно се водят разговори и за бъдещето на Газа след войната, когато боевете спрат. Израел казваше различни неща по въпроса. Например че трябва да запази военното присъствие в Газа.

Но други страни настояват да бъде включена Палестинската власт в управлението. Може би те могат да помогнат за управлението на Газа след войната. Очевидно Израел няма да приеме Хамас да остане там.

Оставката на премиера Мохамед Щайе дава сигнал, че Палестинската власт мисли за собствената си организация и може би ще иска да се реформира, за да излъчва повече доверие за международната общност, ако ще управлява и части от Газа.

Но сама по себе си оставката на един премиер може да не е достатъчна. Палестинската власт е свързвана с президента Абас, а той си остава на поста.