Хейли остава в надпреварата, но без големи спонсори

Лора Дейвисън, Майк Дорнинг, Bloomberg

14:00 | 27 февруари 2024
Преводач: Силвия Грозева

Големия въпрос, който всеки си задава е колко време Ники Хейли може да остане в надпреварата? Братя Кох спряха парите си, за да подкрепят други кандидати. Тя си насрочи много срещи с големи дарители до Супер вторника. Това ли е?

За 10 дни тя ще се срещне с 10 спонсора. Това обаче не са големи дарители от Уолстрийт, които имаше само допреди месец. От тези да вземе по около хиляда долара, а билетите миналата седмица са от 5 до 1 долар. Говорим за много по-малко пари. Това е сигнал за края на кампанията й.

Самата Хейли и нейният мениджър на кампанията казаха миналата седмица, че мислят какво ще стане след Супер вторника, на 5 март. Само след седмица.

Всички признаци показват, че тя се оттегля до една-две седмици.

Дори и да казва, че данните показват, че има някои избиратели от първичните избори, които не искат Доналд Тръмп да бъде номиниран, дори тя да успее да си осигури 40% от вота в щатите от Супер вторника, сметката за делегатите просто не излиза. Няма как, освен ако не спечели категорично.

Сметката е следната: Тръмп ще бъде номиниран или на 12 март, или на 19 март. Става дума за цифри.

Предимството на Хейли е, че при победа в тези щати процент на вота означава процент на делегатите. Не винаги, но понякога. Затова колкото по-дълго остане в кампания, толкова повече делегати може да спечели.

И в случай на някакъв юридически или здравословен проблем, или друго, което може да попречи на Тръмп да се кандидатира, тя остава очевидния претендент. Няма гаранция за номинация, но ще бъде в добра позиция.

Да чуем Доналд Тръмп. Бившият президент обяви победа в събота сутринта в Южна Каролина.

"Никога не е имало такъв силен дух. Само искам да кажа, че никога не съм виждал толкова единна Републиканска партия, както сега. Никога, каза Доналд кандидатът за номинацията на републиканците за президентските избори през 2024г. Доналд Тръмп.

Да се върнем на факта, че Ники Хейли има 40%. Това ли представата за единство на човек, който е смятан за фаворит?

Цифрите не са чудесни за Тръмп. Той печели с голяма преднина, но както каза Хейли, значителен брой републиканци искат друг човек.

Това не е добър знак за него преди да започне гласуването на колебаещите се щати като Мичиган или Невада, където в самата партия има противоборство. Тръмп среща много препятствия. Без да говорим за собствените му парични проблеми.

Обсъждаме идеята за единството на Републиканската партия. Не съм сигурна, че откриваме непрекъснато това единство на Капитолия. Особено при различните републикански фракции в Сената и Камарата. Седмицата започва с подозрението, че може да приключи с частично затваряне на правителството. Има ли някакви признаци, че може да се избегне и как?

Мич Маконъл каза преди малко в Сената, че няма да има затваряне. Че нямаме нужда от това. Председателят на Камарата Майк Джонсън явно не иска това.

Но както казахте и за първичните избори за президент, 40% от партията не подкрепя бившия президент. В Камарата откриваме огромна част от републиканците не харесват това, което прави Майк Джонсън.

Републиканците воюват помежду си в цялата Камара и първичните избори. Това се отразява върху разногласията за разходите и за Украйна.