DTEK представи енергийни проекти за Украйна в Лондон, част 1

Максим Тимченко, директор на DTEK

13:00 | 27 февруари 2024
Преводач: Силвия Грозева

Русия продължава да напада енергийната инфраструктура на Украйна през цялата зима. Можете ли да ни кажете кои обекти в нея са засегнати и колко струва възстановяването й?

От 2г страдаме от руснаците заради силните разрушения на енергийната ни инфраструктура. Но все още сме тук. Имаме достатъчно енергия в страната, достатъчно газ, достатъчно въглища. Добре се подготвихме за тази зима.

Основният фактор за успеха ни са системите за противовъздушна отбрана. Ситуацията в момента едва се крепи.

Тази зима успяваме да предотвратим спиранията на тока. Тя вече свършва и сме позитивни. Но всичко може да се обърне заради ПВО-то. Заради липсата на боеприпаси, заради военните доставки.

Правителството каза, че търси някаква физическа защита на някои от енергийните активи. Как изглежда това?

Ние правим ежегодно тази подготовка през лятото. Поставяме бетонни блокове, торби с пясък, всичко това бе направено. Но един трансформатор или друг обект няма да оцелее при директно попадение на дрон или ракета. Не може да бъде защитен без ПВО.

Ще ни обясните ли и какво е енергийното потребление в момента? По-малко ли е отпреди година?

Започва да се повишава. Икономиката ни дава позитивни сигнали. БВП записа около 5% ръст през 2023г.

Потреблението на енергия е пряко свързано с това. Затова за нас е важен не само фронтът, но и икономиката. Трябва да осигурим растежа й.

Преди година обмисляхме зелена контраофанзива. Мога с гордост да кажа, че успяхме да построим вятърни ферми и сега развиваме нови проекти, отново за вятърни ферми, батерии за съхранение на енергия и модернизация на мрежата.

Като цяло ние сме тук в Лондон с проекти за 10 млрд долара след като миналата седмица ги представихме и в Япония.

Какво е финансирането? Ще емитирате ли еврооблигации, за да платите проектите? Знам, че централната банка предлага да се използва част от резерва, което МВФ не одобрява напълно. Как ще наберете тези 10 млрд?

Има компании, които имат готовност да започнат да работят. Ние разполагаме със знания и опит за изграждане на нови проекти във време на война. Основният проблем за нас е достъпът до капитал.

Разбира се, не можем да започнем търговско финансиране. Затова всякакви средства за Украйна би трябвало да бъдат подкрепени от чужди правителства. За нас е важно да продължаваме да плащаме по дълга си в еврооблигации. Един от проблемите сега на националната банка на Украйна е покупката на чуждестранна валута за изплащане на нашия дълг. Това би трябвало да се реши.

Значи вие напълно подкрепяте?

Разбира се. Ние го правим. Надяваме се на по-активна работа с частния сектор. За да спечелиш днес една икономическа война, частният сектор трябва да е сред главните действащи сили.