DTEK представи енергийни проекти за Украйна в Лондон, част 2

Максим Тимченко, директор на DTEK

13:00 | 27 февруари 2024
Преводач: Силвия Грозева

Говорите за зелена енергия и затова сте били в Япония, затова сте и тук в Лондон, за да се видите с инвеститорите. Как ще изглежда енергийният комплекс в Украйна със зелена енергия след 3 до 5г?

Днес над 56% от енергията ни е ядрена, която също е смятана за чиста енергия.

Имаме само около 10% ВЕИ, вятърна и слънчева енергия.

Смятаме, че Украйна има огромен потенциал да развива тези технологии – слънчева, вятърна енергия, батерии. Разработихме нови проекти.

До края на годината ще имаме около 1000 мегавата капацитет в нови проекти. С бюджет от над 1,5 млрд. Това са проектите, които представяме тук. Искаме да убедим инвеститорите, че Украйна не може да бъде смятана за военна зона.      

Е, имаме фронт. Но за нас е най-добре да говорим с конкретни примери. Успяхме да изградим тези инсталации. Инвестирахме 200 млн. Сега сме на финалния етап по финансиране на още един проект за 150 млн евро проект за вятърна енергия.

Това са добри примери, за да дойдат инвеститорите в Украйна и да започнат да развиват нови проекти.

Разбира се, рисковете са високи, понеже сте постоянен обект на атаки с дронове. Освен това искам да ви питам и колко е процентът на въглищата? Също - когато говорите с инвеститорите, те тревожат ли се за нападенията? Или се притесняват за финансирането и накъде върви войната?

И двете. Ще кажа за физическите разрушения. Един ТЕЦ на въглища не е сравним с вятърните инсталации. Много по-устойчиви са.

Вече знаем от опит, че ако ударят една турбина, всички останали продължават да работят. Разбира се, необходимо ни е покритие на риска им.

Политически и военен риск. Това е една тема за инвеститорите.

Другата е как да се изпълнят проектите във военно време.

В нашия случай всички доставки стигат до украинската граница. Собствениците на пратката поемат цялата отговорност. Ние знаем как да го направим.

Но аз не искам инвеститорите да дойдат още днес и да вложат стотици милиони.

Отделете 18 месеца за развитие. Разберете потенциала на Украйна. Вземете предвид, че украинската енергийна мрежа е свързана с европейската.

Тези вятърни и слънчеви ферми са построени в Украйна, за да изнасят зелена енергия за ЕС. Това беше целта на президента Зеленски: Украйна да стане зеления енергиен хъб на Европа.

Но това ще стане след войната. Или още сега?

Разработката на проектите трябва да започне сега. Така че инвеститорите да получат предимството на първия.