Зеленски обяви жертвите от украинска страна

Рос Матисън, Bloomberg

13:00 | 26 февруари 2024
Преводач: Силвия Грозева

Интересното е, че Зеленски съобщи колко са жертвите. Колко украински войници са били ранени. Относно точните числа на убитите и ранени цивилни в Украйна във войната - дали са съвсем точни? На война някой път е трудно да си сигурен.

Знаем само, че Украйна страда много силно на фронта, както и Русия, заради руската инвазия. Интересното е, че той съобщи число. В момента в Украйна се води оживен дебат как да наберат още войници, как да приложат закона за мобилизацията в армията. Това е доста трудно политически и продължава да става по-тежко.

Войната е вече в третата си година. Хората не искат да бъдат мобилизирани, защото виждат какво става. Каза, че се борят да намерят войници, а също и политически.

Може би Зеленски се опитва да изпрати послание, че силно са пострадали, но предстои още много.

Речта му беше доста предизвикателна. Въпреки че войната навлиза в третата си година, той каза, че все още искат пълна победа и може да я спечелят. Русия продължава да държи големи територии на изток и на юг и Украйна трябва да си ги върне.

На фона на всичко това дали Зеленски е реалист? Може би тълкуването на речта откриваме, че той говори на украинците за други възможности?

Значи е имал предвид вътрешната аудитория. А също и международната. А там най-важното е какво става във Вашингтон. Има ли някакъв напредък към одобряването на още помощ за Украйна? Докъде стигна дебатът?

Още няма нищо. Честно казано, изглежда нещата са спрели.

САЩ е обсебен от възможността за ново частично затваряне на правителството. До крайния срок в петък би могло да засегне редица отдели. Затова си представете, че тази седмица вниманието ще бъде насочено към вътрешните работи. Ще гледат само собственото си правителство.

Това ще доведе до отлагане поне с една седмица. Има усещане, че републиканците се възползват от възможността. Американският изборен цикъл напредва все повече. Казват, че няма да подкрепят даването на повече пари и военна помощ за Украйна.

Така че всичко се върти около американската политика.

Дали ще има път напред? Белият дом продължава да призовава за пробив в Конгреса, но май там няма никакво желание, поне сред републиканците. Особено сред тези, които слушат Доналд Тръмп, най-вероятния им кандидат.