Израел се кани да продължи с офанзивата в Рафа

Бил Ферис, Bloomberg Сингапур

12:19 | 26 февруари 2024
Преводач: Силвия Грозева

Израел обеща през уикенда, че ще продължи с планираната офанзива в Рафа. В същото време обаче чуваме и съобщения от Израел, че преговорите вървят. Става дума за преговорите в Париж, в които участва и Катар. Какво е положението в момента на място?

Важният краен срок, който трябва да следим е 10 март. Израел казва, че ако дотогава не бъдат предадени останалите заложници, ще започне сухопътната операция в Рафа.

На 10 март започна и Рамаданът. Това би предизвикало много допълнителни критики на Израел от страна на голяма част от ислямския свят. И на света като цяло.

Това обаче е крайния срок, който поставиха.

Освен това има някои признаци и премиерът Нетаняху даде сигнал в интервюто, което споменахте, че има известен напредък в мирните преговори в Париж.

САЩ каза, че не е видял плана за евакуация на цивилните. Премиерът Нетаняху обаче каза, че без оглед дали има временно примирие или не, Израел планира офанзива в Рафа. Преди или след това.

Мисля, че точните му думи бяха: „без пълна победа няма мир“.

Пълна победа за Израел винаги е означавала това, което наричат „унищожаването на Хамас“. Премиерът Нетаняху смята, че трябва да го направят без значение дали в Париж се постигне пробив или не.

Знаем, че хуманитарната ситуация в Газа е окаяна. От седмици получаваме съобщения от ООН и други за положението на място. В Рафа има над 1,5 млн цивилни. Какво означава в такъв гъсто населен район да се проведе военна офанзива?

Премиерът каза, че през уикенда очаква да получи план за евакуацията на цивилното население. Над 1 млн души. Каза, че ще бъдат преместени северно от Рафа. Но не даде повече подробности.

САЩ казаха, че има нужда от подробности по плана, преди да администрацията на Байдън да го подкрепи.

Така че остава още много неща трябва да научим преди да започне да се изпълнява планът.

Явно Израел сега започва да не подновява някои визи за организациите за хуманитарна помощ и техните ръководители, които работят и в Газа, и на Западния бряг. Израел подозира някои от хуманитарните организации и правителството не казва каква е причината за това отлагане.

Хуманитарните организации обаче казват, че това ограничава достъпа и възможността им да помагат на цивилните в Рафа, както и на други места в Газа и на Западния бряг.