Пазари Азия, 26 февруари 2024

Ейдриън Вон, Bloomberg Хонконг

12:00 | 26 февруари 2024
Преводач: Силвия Грозева

Акциите в Азия паднаха във волатилната сесия, а инвеститорите се готвиха за натоварена седмица с данни за икономическата активност в Китай и предпочитания индекс на инфлацията на Фед за личното потребление.

MSCI Asia Pacific се повиши с 0,4% преди да изтрие голяма част от ръста. Ралито миналата седмица при китайските акции спря и CSI300 прекрати най-дългата си печеливша серия от 2018г.

Тревогите за Китай бяха във фокуса на вниманието след като 11 китайски компании загубиха кредитния си рейтинг на Moody’s. Сега трейдърите чакат да видят дали правителството ще обяви нови стимули след като президентът Си Дзинпин призова за ускоряване на продажбите на традиционни потребителски продукти, включително коли и домакински уреди.

Очакванията за още стимули бяха подкрепени и от слабото кредитиране при местните правителства.

Акциите в Япония бяха най-слаби в региона. Акциите на най-големите компании поскъпнаха след като Уорън Бъфет каза, че следват политики, които инвеститорите харесват и са – цитирам – много по-добри от фирмите в САЩ.

Южнокорейските акции намалиха загубите си след като спаднаха с 1,4% след плановете на властите да накарат публичните компании да подобрят управлението. Някои инвеститори решиха, че има пропуснати подробности в съобщението.