Цената на войната с бандите в Салвадор, част 2

08:00 | 25 февруари 2024
Преводач: Bloomberg TV Bulgaria

Бъдещето на Ел Салвадор – и на Южна Америка – е пред дилема.

Трябва ли свободата да е цената на сигурността?

През 2019г. 37-годишният Наиб Букеле печели президентските избори в Ел Салвадор, с което приключва един дълъг период от управление само на две партии.

"Занапред ни чакат трудни момента, но тези решения ще вземаме смело. Наш ред е да изпием горчивата чаша", казва Наиб Букеле, президент на Ел Салвадор.

Президент Букеле не бе свързан с провалите и корупцията на предишната власт. Трима от неговите предшественици от двете основни партии на Ел Салвадор са били арестувани или обвинени.

"Ние сме прагматици. Правим само едно разграничение – между добрия гражданин и лошия гражданин. Добрите граждани получават защитата на закона, а лошите граждани трябва да си понесат последствията", казва Хриситан Гуевара, лидер на партията „Нови идеи".

Но един уикенд променя всичко.

Събота се превърна в най-насилствения ден в историята на Ел Салвадор. През март 2022 става нещо, което хората никога не са очаквали.

Между 24 и 27 март, 2022 г. в Ел Салвадор са убити 87 души, предполага се, от банди.

"Те искаха да покажат на президента, че властта е тяхна. Решихме, че моментът е дошъл – че не може да продължава повече така", казва Хриситан Гуевара.

Народно събрание на Ел Салвадор, 27 март, 2022 г.

Законът за извънредно положение е одобрен.

"След онзи съдбовен уикенд, 25 и 26 март, 2022, президентът Букеле свика съвета по сигурността и взе най-трудното си решение", разказва Густаво Вилаторо, министър на правосъдието и обществената сигурност на Ел Салвадор.

"Някои го наричаха план за териториален контрол, други – план за извънредното положение, някои просто плана „Букеле“, казва Густаво Акевадо, кмет на Санта Ана, Ел Салвадор.

Превод: Стилиян Василев, част 2/5.

Планът „Букеле“ представлява 30-дневно извънредно положение. Оттогава е бил удължаван поне 22 пъти. Значителен брой конституционни права са ограничени – правото на събрание и съдружие, неприкосновеността на комуникациите и правото на хората да бъдат информирани за причината да бъдат арестувани.

"Като лидер на парламентарната ни група ви казвам, че със сигурност аз и моите колеги ще го гласуваме колкото се налага и колкото често президент Наиб Букеле го поиска", казва Хриситан Гуевара. "Мисля, че официалната бройка е 70 000 задържани. Трябваше  да построим най-големия затвор в Латинска Америка".

Новият затвор може да побере 40 000 души. Всяко крило събира по 100 затворници. И всичко това се показва на официалния профил на Букеле в X (бившият Twitter).

А другите държави си водят бележки.