CSIS Aerospace: Тръгна FedEx или Uber за Луната

Клейтън Суоп, зам.-директор CSIS Aerospace Security Project

18:52 | 23 февруари 2024
Преводач: Силвия Грозева

Какъв сигнал е тази мисия за начина на работа на NASA?

Първо, това е много важна новина. Intuitive Machines успя да кацне на Луната. Много важна новина за търговските изследвания на космоса и за САЩ, който не е стигал до Луната от 1972г.

Но това е голяма новина и за NASA, защото утвърждава подхода, който се предприе за кацането на Луната. Като използва частни услуги. Това е съвсем ново решение в сравнение с предишните космически мисии на агенцията.

Това създава възможности за тази компания. Пазарната й оценка скочи до небето след този потенциален успех. Също и други стартъпи. Каква светлина хвърля новината на цялата екосистема в САЩ?

Програмата на NASA според мен прилича на FedEx или Uber за Луната. NASA казва: имаме товар за лунната повърхност и плащаме на компания да го закара там.

Има 14 компании по този договор и те са от цялата страна. Intuitive Machines са от Тексас. Astrobotic, които се опитаха да направят първото частно кацане по тази програма е от Питсбърг, Пенсилвания.

Идеята е да вкарате много иновации и смущения в космическите изследвания. Целта е да се създаде конкуренция и да стане по-евтино, да паднат разходите на полетите от Земята до Луната.

Разбираме, че има 6 товара. Контрактът е за нещо като 100 млн долара. Разкажете ни колко е трудно това. Какви провали имаше доскоро и кое е важното за точно този полет?

Някой път забравяме наистина колко е трудно изобщо да излезеш в космоса.

Те първо трябва да излязат там, след това да стигнат до Луната, да застанат в лунна  орбита. И последната стъпка: кацането на Луната е сигурно най-трудната част.

Трябва да се научим отново как става след като не сме го правили толкова време.

Предишните три частни опита за кацане на Луната бяха неуспешни.

Тези мисии може да се обяснят с начина на работа на технологичния сектор. Може да се провалите бързо и да научите много от тази дейност.

Например това е първото ми телевизионно интервю. Ще го гледам по-късно и ще се чудя кое можех да направя по-добре. Ще го използвам като се готвя за следващото. Човек се учи с опита.

И те кацнаха.. Всичко стана както трябва. Какво следва сега? Кои са следващите важни космически стъпки, които да очакваме от подобни компании и от NASA?

Не бива да се забравя едно: това е търговски подход в космическите изследвания и полет до Луната. Но все пак е финансиран от държавата. Парите на NASA финансират мисията.

Това помага да се научим как да ходим до Луната. Да използваме методология за това. Да изследваме нови технологии.

Но все пак парите са на държавата. Бихме искали да видим как тези способности и начини за правене на бизнес в космоса могат да се пренесат към друга икономическа дейност извън Земята. Как хората да се научат да намират полезен бизнес в космоса, който да не е непременно с държавни пари.

Това може да са проучвания за полезни изкопаеми на астероиди. Или производство на ток. Или пък някакво производство.

Подобни програми помагат да се прокара пътя за бъдещето.